2008-09-29 17:41:39• hírek • Parajdi Andrea

Uniós normák a szatmári vízműben

Romániában elsőként Szatmárnémeti zárta le az ISPA program fejlesztéseit. A felújított víztisztító-állomás, és a szennyvíztisztító-telep hivatalos átadójára Korodi Attila környezetvédelmi-miniszter, illetve Eugen Teodorovici, a Pénzügyi és Gazdasági Minisztérium államtitkára is városunkba érkezett.

Az ünnepélyes átadót megelőzően a Prefektúra nagytermében egy projektbemutatót tartottak, ahol az elmúlt években végzett felújítási munkálatokról tájékoztattak. Az ISPA program négy különféle modernizálási munkálatra volt felosztva, amelyek a víz-, és szennyvízrendszer minden részét érintették. Az egyik az ivóvízkutak felújítására, azok kipucolására, és automatizált módon való ellenőrző rendszerük kiépítéséré vonatkozott, illetve a nyers víz fővezetékének teljes felújítását célozta meg. A második a víztisztító-állomás komplex modernizálását, a harmadik a szennyvízcsatornák és az átemelő szivattyúpompák rehabilitációját, míg a negyedik a szennyvíz-tisztítótelep rendbetételét foglalta magába.

 

-Ezt a 37 millió eurós beruházást a város önerőből nem tudta volna kifizetni, a koncesszióba adás pedig a vízdíj emelését eredményezte volna. A nyolc évvel ezelőtt elindított program úgy látszik a víztisztítórendszerek modernizálására a legjobb megoldásnak bizonyult. A komplikált és hosszas procedúra, valamint az évekig tartó tenderezési folyamatok ellenére, mindenképpen megérte ilyen módon hozzákezdeni a felújításokhoz - fejtette ki Ilyés.

Az országban jelenleg harminc településen zajlanak a felújítások az ISPA program által, s annak ellenére, hogy Szatmárnémeti nem elsőként indította el a projektet, elsőként tudta lezárni, így városunkban immár európai uniós normáknak megfelelően tisztítható az ivó-, és a szennyvíz is. Eugen Teodorovici, államtitkár szerint a helyi adminisztrációs, illetve a projektet bonyolító Apaserv Rt. közt kiváló volt az együttműködés, ennek is köszönhető a sikeres projektzárás.

Korodi Attila, miniszter a beruházás környezetvédelmi jelentőségére hívta fel a figyelmet. -Ha Kolozsvár is sikeresen befejezi a programot, akkor a Szamos élővilága nagymértékben gazdagodhat, mivel a visszaengedett szennyvíz sokkal jobb minőségű lesz a korábbinál. Annak érdekében, hogy a lehető legjobb szennyvíz kerülhessen vissza a folyóba a jövőben a Környezetvédelmi Minisztérium a szennyvíztisztítás harmadik lépcsőjét, az úgynevezett kémiai tisztítás bevezetését is megfinanszírozza Szatmárnémeti számára - magyarázta Korodi.

 

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: