2014-03-29 17:21:43• hírek • Szatmár.ro

Jól szeretni tanított dr. Vekerdy Tamás

Két teltházas előadást tartott Szatmárnémetiben a neves magyarországi pszichológus.

Hosszú idő eltelte után újra városunkban járt dr. Vekerdy Tamás, a közismert magyarországi gyermekpszichológus. Az Aranykapu Kulturális Egyesület és a Harag György Társulat által szervezett esemény keretében először csak egy előadásról volt szó, ám a péntek esti alkalomra olyan gyorsan elfogytak a jegyek, hogy az előadó beleegyezésével szombat reggelre is szerveztek egyet. Az előadások szülőknek és leendő szülőknek egyaránt hasznosak voltak - velük mindkét alkalommal zsúfolásig telt a Szakszervezetek Művelődési Házában található kisterem nézőtere. Mindkét alkalom a "Jól szeretni - Tudod-e, hogy milyen a gyereked? Gyerekkortól kamaszkorig" címet viselte, ám két különböző tematikájú előadást követhettek az érdeklődők.

Pénteken Vekerdy a gyermeknevelés alapjaitól kezdte az előadást, beszélt a szülő-gyermek kapcsolatról már abban a periódusban, amikor a kicsi még a pocakban van. Folytatta az óvodáskori neveléssel, nagy hibákra és követendő példákra hívva fel a figyelmet a maga szórakoztató, közvetlen stílusában. A kisiskolás és kamaszkorral folytatta az okítást, majd a második részben készségesen válaszolt a sorra érkező kérdésekre is.

Szombaton ezzel szemben Vekerdy inkább a kamaszkorra fókuszált, a korra jellemző problémákat felvetve és azok jó megoldására vezetve a szülőket. Ezen az előadáson több kérdés megválaszolására jutott idő, érdeklődő szülőkből pedig ekkor is akadt bőven. A válaszok pedig lényegretörőek, elgondolkodtatóak és egyesek számára ijesztők is voltak.

dr. Vekerdy Tamás pénteki előadásain érdekes tények birtokába jutottunk. Kiderült, az iskolában tanultak a gyermek boldogulásának az életben csak 18 százalékban járulnak hozzá, a többi 82 százalék pedig abból az érzelmi intelligenciából származik, ami a gyermekévek során a családban tapasztalt érzelmi biztonságból gyökerezik. A gyermekpszichológus beszélt arról, hogy a szülőnek el kell fogadnia, hogy minden gyermek más, de mindeniknek hagyni kell, hogy önmaga legyen és maradjon. Óvodáskorban kiemelkedő fontosságú a meseolvasás, a gyermek anyanyelvi fejlettsége szempontjából. Fontos a játék is a gyermek számára, hiszen ezen keresztül is tanul, a maga ritmusában fejlődik és tapasztal.

Valószínűleg az előadásokat követően szülők sokasága ment haza és nézett szembe önmagával, elhatározva, hogy ezentúl másképp neveli gyermekét, kijavítja az eddigi hibáka, a szülői státusból a kicsi cinkosává válva mélyíti el kapcsolatát vele és megpróbálja jól, az eddigiekhez képest másképp szeretni őt.

Teltház előtt beszélt dr. Vekerdy Tamás

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: