2009-04-03 13:29:06• hírek • Matos Lajos/MTI

Jó a diétát mozgással is kiegészíteni

A magas vérnyomás csökkentésére javasolt étrend kiegészítése rendszeres mozgással és a testsúly csökkentésével még hatékonyabbá teheti a betegség gyógyszer nélküli kezelését. Az életvitel módosítása útján történő gyógyítás új lehetőségét az Amerikai Szívgyógyász Kollégium orlandói kongresszusán ismertették a kutatók.

A vérnyomás emelkedésében szerepet játszó konyhasó fogyasztásának mérséklését a magas vérnyomás gyógyszermentes kezelésében a szakemberek régóta ajánlják. A vérnyomás csökkentésére külön étrendet is kidolgoztak, ami főleg az Egyesült Államokban lett népszerű. Amerikai szívgyógyászok most azt vizsgálták, hogyan lehet ezt a kezelési módot még hatásosabbá tenni.

Alan Hinderliter és munkatársai elhízott embereket vizsgáltak, akiknek nemcsak a testsúlya volt több a kelleténél, hanem a vérnyomása is. A 150, önként jelentkező résztvevő, 16 héten keresztül ette a speciális étrendet. A társaságot három csoportra osztották.

Az első csoport tagjai diétáztak, a másik csoportba tartozók a diétán kívül hetenként három alkalommal testgyakorlatokat is folytattak és életmódi tanácsadásban részesültek súlycsökkentés céljából. A harmadik csoport tagjai élték a városlakók megszokott életét: ették a szokásos, sós és zsíros ételeket, valamint ültek naphosszat a számítógép előtt, tehát igen keveset mozogtak.

Az étrend a jó évtizede kidolgozott DASH diéta volt. Az orvostudományban manapság igen elterjedtek a betűszóból eredő rövidítések - ilyen ez is. Az angol nyelvből eredő betűszó úgy fordítható magyarra: Diétánk Alkalmas Segíteni Hipertóniásokat = DASH. Naponta négyszer sok zöldség, gyümölcs, két-három alkalommal alacsony zsírtartalmú tejtermék, ezen kívül gyakran hal, baromfi és magok evése, viszont nem ajánlottak a zsíros húsok és a cukrozott üdítők - ez a DASH lényege.

Azt már évekkel korábban bizonyították, hogy kezdődő, vagy enyhe magasvérnyomás-betegségben a DASH étrend néhány hét alatt csökkenti a vérnyomásértékeket. A most végzett vizsgálat igazolta, hogy a diéta kiegészítése rendszeres mozgással és ezek együttes eredményeként alacsonyabb testsúllyal még hatékonyabb vérnyomáscsökkentő, mint az egészséges étkezés önmagában.

A kutatók a fizikai teherbírás, a szív teljesítményének mérésével is kimutatták, hogy a DASH étrend és az egészségesebb életmód előnyei összeadódnak.

A rendszeres mozgást érdemes az élet mindegyik szakaszában gyakorolni

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: