2015-03-13 09:50:32• hírek • MTI

Jacenyuk: egy atomnagyhatalommal áll hadban Ukrajna

Ukrajna "hadban áll" egy atomnagyhatalommal, az Oroszországi Föderációval, amely az elmúlt tíz év alatt dollármilliárdokat költött fegyverkezésre - jelentette ki Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök csütörtökön kormánya első száz napját elemezve.

"Senki, még nyugati partnereink sem hitték volna el nyolc hónappal ezelőtt, hogy a Janukovics-rezsim alatt orosz segítséggel szétvert ukrán hadsereg képes feltartóztatni orosz terroristák és hivatásos katonák tízezreit" - hangoztatta a kormányfő a Kelet-Ukrajnában Moszkva-barát szakadárok által kirobbantott fegyveres konfliktusról beszélve. Kifejezte meggyőződését, hogy Ukrajna épp ezzel a helytállással mutatta meg, hogy méltó helye van az európai államok között.

Szerinte a jelenlegi kormány hivatalba lépésekor az országban virágzott a korrupció, erkölcsi széthullás volt a jellemző, üresen álltak a gáztározók, és jelentősen megcsappant az ország valutatartaléka. Ezt további gondok tetézték: a kelet-ukrajnai fegyveres konfliktus következtében "megsemmisült az ország gazdaságának 20 százaléka, szétbombázták a bányákat, továbbá a harci cselekmények elől otthonaik elhagyására kényszerült csaknem egymillió belső menekültet kell az államnak a költségvetésből ellátnia".

Hangsúlyozta: Ukrajna éppen ezért szeretné, ha mihamarabb véget érne a fegyveres konfliktus Kelet-Ukrajnában. Kifejtette ugyanakkor, hogy meglátása szerint Oroszország szemernyit sem változtatott Ukrajna-politikáján az egy hónapja létrejött minszki megállapodás óta.

"Szeretném hinni, hogy a minszki folyamat kedvezően zárul. Nem sok alapja van azonban annak, hogy ebben higgyek, mert szerintem Oroszország és elnöke nem változtatta meg Ukrajnával kapcsolatos terveit" - fogalmazott a kormányfő.

Jacenyuk beszámolójában ígéretet tett, hogy Kijev a külföldi partnerektől kapott hiteleket nem a fegyveres erők fenntartására fordítja. Leszögezte, hogy a hadsereget közvetlenül az állami költségvetésből, "az ukrán adófizetők pénzéből" finanszírozzák.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerdán hozta nyilvánosságra döntését, miszerint négy évre összesen 17,5 milliárd dollár hitelkeretet biztosít Ukrajnának. Kijevben úgy tudják, hogy a kölcsön első, 5 milliárd dolláros részlete már pénteken megérkezik az IMF-től. Ukrajna az idén összesen 16,3 milliárd dollár külföldi forrásra számít. Ennek nagy részét, tíz milliárd dollárt tesz ki az IMF hitele, továbbá 1,8 milliárd dollárra kapott ígértet az Európai Uniótól, két milliárd dollárt pedig az Egyesült Államok helyezett kilátásba. A kormány tájékoztatása szerint a hitelekből elsősorban az ukrán bankrendszert igyekeznek megszilárdítani és a nemzeti valuta, a hrivnya árfolyamát megerősíteni.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: