2012-05-30 10:29:11• hírek • Kocsis Zoltán

Ilyés Gyula is részt vállalt Zsuzsi megfürdetésében

A Szatmári Magyar Diákszövetség (SZMDSZ) kezdeményezésére Ilyés Gyula polgármester szerda reggel kesztyűt húzott, kefét és lapátot ragadott, felpattant a Zsuzsira és hozzálátott a Kossuth-kert szimbolikus vonatának a megtakarításához.

„Rengeteg emlékem kötődik a Zsuzsihoz, sokszor utaztunk vele. Emlékszem, ha az ember jól kilépett, gyorsabban haladt, mint a Zsuzsi. Ennek ellenére az emberek nagyon szerették", mesélte a polgármester, hozzátéve, hogy a mozdony mögött még egy szenes kocsi is volt, gyakran azon is utaztak az emberek.

A Zsuzsi vonatot 1973-ban vonták ki a forgalomból, akkor szüntették meg ugyanis a még az osztrák-magyar monarchia idején épített keskeny nyomtávú szerelvények közlekedését. A 70-es évek elejéig három járaton pöfékelt a Zsuzsi: az egyik a kökényesdi tóig, a másik Szatmárhegyig, a harmadik pedig Erdődön át Erdőszádáig közlekedett. A kiindulási pont természetesen Szatmárnémeti volt és amint a polgármester elmesélte, az végállomása a pályaudvarral szemben volt, ahol most az autóbuszok pályaudvara van.

Miután a keskeny nyomtávú vonatokat kivonták a forgalomból, a Zsuzsit a CFR a sorsára hagyta. A Szatmárnémeti önkormányzat nagyon leromlott állapotban vette szárnyai alá, felújíttatta, majd kiállította a Kossuth-kertben. Áprilisban nagy döbbenetet okozott, amikor Silviu Ponozan, Zalatna város polgármestere bejelentette: a CFR egyik utódvállalatától megkapta Zsuzsi tulajdonjogát és egy uniós turisztikai projekt számára el kívánja szállítani.

„Személyesen beszéltem a polgármester úrral és elmagyaráztam neki a helyzetet. Megértette és elfogadta. Aztán a CFR egyik raktárában találtak egy hasonló mozdonyt, úgyhogy Zsuzsi a mienk marad", mondta Ilyés Gyula polgármester a Szatmár.ro érdeklődésére.

Az SZMDSZ üdvözlendő akciója és a Corpsol Clean Kft. (a tisztítószereket biztosították) segítsége következtében Zsuzsi megtisztul, így a gyerekek még inkább élvezhetik társaságát. Az elmúlt években ráadásul társat is kapott, a polgármester javaslatára mögéje parkolták azt a kisvonatot, amely évekig járta körbe-körbe a Kossuth-kertet.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: