2012-04-10 11:18:24• hírek • Kocsis Zoltán

Elvennék Zsuzsit a szatmáriaktól, Ilyés hallani sem akar róla

Szatmárnémeti egyik ékkövének, a Kossuth-kertnek az egyik legjellegzetesebb tartozéka, gyerekek kedvelt játszópajtása Zsuzsi, a mozdony. Amennyiben Silviu Ponoran terve érvényre jutna, akkor a keskeny nyomtávú mozdony már csak rövid ideig szolgálná a szatmáriak kikapcsolódását.

Nevezett úriember ugyanis a minap levelet írt Ilyés Gyula polgármesternek, melyben közölte: egy trélert küld Zsuzsiért, amelyre ő igényt tart. Silviu Ponoran nem más, mint Zalatna város polgármestere, akinek vélhetően kampánylázában eszébe jutott, hogy megszerzi a mozdonyt. Erre a jogalapot az adta, hogy a Román Állami Vasúttársaság (CFR) egyik utódcége azt állítja, a mozdony az ő tulajdonában van. Az említett vállalat pedig felajánlotta azt a nyolcezer lakosú Fehér megyei városnak, amely turisztikai célra szeretné felhasználni.

Ilyés Gyula azonban határozottan kijelentette: szó sem lehet róla, hogy Zsuzsit elvigyék Szatmárnémetiből. Felhívta az érintettek figyelmét, hogy a CFR évekkel ezelőtt sorsára hagyta a mozdonyt. Mindezt ráadásul közterületen. Az azóta eltelt években a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal saját pénzén újíttatta fel és állíttatta ki, megakadályozván, hogy egy rozsdaette vashalmazzá váljék.

A köznyelvben Zsuzsiként emlegetett mozdony a Szatmárnémeti környékén található falvak, települések közforgalmát bonyolította az előző évszázadban. Szolgálata akkor ért véget, amikor az 1970-es években beszüntették a keskeny nyomtávú vasúti forgalmat.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: