2013-06-18 11:45:31• hírek • Kocsis Zoltán

Idén nem csak a puliszkáról szól a Puliszka-fesztivál

Idén másodszor kerül megrendezésre a szatmári Puliszka-fesztivál, ám az előző esztendővel ellentétben ezúttal nem csak a kukoricalisztből készült étel lesz az esemény fő kulináris vonzereje.

A tavaly még a „Szatmár megye és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye gasztronómiai körútja" elnevezésű program uniós támogatással futott, idén viszont már a Szatmár Megyei Tanács finanszírozza a fesztivált. További újdonság, hogy idén nem csak a puliszkáról szól majd a rendezvény, hisz hasonlóan kiemelt szerepet kapnak majd az olyan tradicionális gasztronómiai termékek, mint a bográcsos és a hagyományos péksütemények.

„Minden lehetőséget meg kell ragadnunk ahhoz, hogy népszerűsítsük kultúránkat és hagyományainkat. A Puliszka-fesztivál remek alkalmat biztosít arra, hogy promováljuk gasztronómiai hagyományainkat. A tavaly még uniós pénzből rendeztük meg, ám idén sem hagyjuk elveszni", jelentette ki Adrian Stef megyei tanácselnök.

A puliszka kifejezés a 17. században jelent meg a magyar nyelvben,  eredete nem tisztázott. Származhat a latin pollis (finom liszt) vagy a puls (sűrű pép, kása) szavakból, és talán a diáknyelvből kerülhetett a köznyelvbe. Talán kevesen tudják, ám eredetileg hajdinából készült. A kukoricalisztes verzióját először 1708-ban írták le.

A puliszka a magyar, román, erdélyi szász, bolgár, ukrán hagyományos étkezésben egyaránt megtalálható, Nyugat-Európában mégis az olasz konyha részeként terjedt el: az angol, a német és a francia is az olasz polenta néven ismeri.

Az idei Puliszka-fesztivál a június 21-24 között első alkalommal megrendezendő Szatmár Megyei Napjai egyik betétrendezvénye lesz.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: