2020-02-09 15:20:04• hírek • Szatmár.ro

Hol mosollyal, hol kővel fogadják a szatmáriakat Afrikában

„A Budapest-Bamako egy közös jótékonysági túra és verseny Budapesttől - jelképesen - Bamakóig. A Budapest-Bamako (B2) azoknak szól, akik már álmodtak a Dakarról, Afrikáról, közös kalandozásról extrém körülmények között. A korai afrikai ralik kalandját és hangulatát idézi a futam. A B2 egy minimál asszisztenciás esemény, ami azt jelenti, hogy baj esetén mindenki csak saját magára számíthat. A B2 nem egy könnyed hétvégi autózás!” – írja a rali honlapja, és erről a szatmáriak is megbizonyosodtak az elmúlt napokban.
 

Ugyanis több erdélyi, és ezen belül szatmári csapat is részt vesz az idén Sierra Leone fővárosában, Freetownban véget értő többezer kilométeres versenyen és túrán. A szatmáriak közül Vajda Lóránd, Oláh László és Teleki Béla motorral, a Bora Attila, Kádas Csaba, Maier Calin trió egy 1983-as Mercedes 407D-vel, a Czikai Éva-Dan Fabian páros egy Renault Megan kabrióval áll rajthoz, a Nagy Krisztián, Szilveszter Márton, Rácz Szabolcs és Makkai Attila kvartett egy Mercedes E-osztállyal, Pop Ovidiu, Tasi Tamás, Belbe Darius és Osan Cristian pedig egy Nissan Pathfinderrel indult el a nagy kalandra.
 

Mint azt Nagy Krisztiántól, a “Quattro” csapat egyik tagjától megtudtuk, az út hosszú, de lényegében könnyű európai autózással indult, majd jött a kompút, utána pedig Marrákes és az afrikai rajt.
 

A szatmáriak együtt haladnak, jártak az Atlasz hegység kőrengetegjében, tengerszint feletti 2900 méteres magasságban. Találkoztak helyiekkel, akik bányavirágok és fosszíliák árusításából élnek, amúgy nagy szegénységben. “Pár konzerv és egy kis édesség gazdára talált. A sziklás tájat néha oázisok gyönyörű látványa töri meg, amit újból kősivatag követ” – jelentette a Szatmár.ro-nak Nagy.
 


 

Aztán megérkeztek a Nyugat-Szahara végtelenbe nyúló homokmezőire, ahol az átlaghőmérséklet 32 Celsius fok körüli. “Smara városba érkezésünkkor kaptunk hideget-meleget, egyesek integettek nekünk, de kaptunk egy követ is, pár fiatal srác úgy gondolta, ez jó buli” – mondja Nagy Krisztián.
 


 

A B2B-karavánra egyébként nagyon vigyáz a helyi hatóság. A városok bejáratánál és kijáratánál komolyan felfegyverkezett katonák és rendőrök fogadták a Sierra Leonéba tartókat. A fegyveresek barátságosak, de egyben érezni a feszültségét a Mauritán Marokkói konfliktusok miatt. A szervezők a várostól 15 kilométerre helyezték a tábort, amit egyébként szintén fegyveres katonák őriztek.


 

Sokfelé az aszfaltos úton ajánlott haladni – már ahol van - ugyanis a határ mentén rengeteg taposóakna van telepítve, a marokkói hatóságok pedig feltételként szabták meg, hogy nem mehet senki terepre.
 

A szatmári csapatok életét néha műszaki hibák, néha kisebb balesetek nehezítik, de összességében nagyon jó a hangutalt, és hol könnyen, hol nehezebben, de sikerül venni az akadályokat.  


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: