2010-01-19 13:41:06• hírek • Parajdi Andrea

Hol bukhat meg a magyarrá nevelés?

Székelyhidi Ágoston
Székelyhidi Ágoston

„Együtt a jövőnkért" címmel kétnapos tanácskozást szervez a Híd Egyesület Szatmárnémetiben. Az esemény célja, felhívni a figyelmet a magyar oktatás területén mutatkozó hiányosságokra, és mindarra, hogyha magyar jövőt szeretnénk biztosítani a kor fiataljainak, akkor más úton kell tovább haladnunk.

A Híd Egyesület január 22-én, és 23-án, a Németi templom Gyülekezeti termébe több neves személyiséget is vár az „Együtt a jövőnkért" címmel megrendezésre kerülő tanácskozásra. Ahogyan azt az egyesület tagjaitól megszokhattuk, legfőképpen olyan eseményeket szerveznek, amelyekkel a nemzeti tudatunk fenntartása és magyarságunk megőrzése érdekében tehetnek lépéseket. Legújabb rendezvényükkel a magyar oktatásban rejlő problémákat igyekeznek felszínre hozni és rávilágítani arra milyen irányt válasszunk ahhoz, hogy a magyaroknak még hosszú évekig legyen jövőjük az anyaország határain kívül is. A tervezett előadásokkal a szervezők a magyar oktatás területén tevékenykedők figyelmét is szeretnék felhívni arra, hogy valójában tőlük függ a magyar nemzet jövője, hiszen a magyarrá való nevelés elsősorban nem otthon, hanem az óvodában és az első osztályban kezdődik.

Az esemény pénteken 16 órakor kezdődik egy irodalmi összeállítással, amelyben közreműködik Kovács Éva, Poór Lili díjas színművész, László Zita, és András Gyula színművész is. Ezután lesz a hivatalos megnyitó, majd kezdetét veszi az előadások sora. A tervek szerint Magyar közösségek együttműködési alapjai és keretei a Partiumban címmel, Jantyik Zsolt, zenész, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés Művelődési és Civil Kapcsolati Bizottságának elnöke tart beszédet, majd Nemzet és értékteremtés a Kárpát-medencében magyarok és nem magyarok címmel Székelyhidi Ágoston író, történész, az Erdélyi Szövetség elnöke fejti ki meglátásait. Kónya László főtanfelügyelő-helyettes, a Szatmár Megyei Tanács Oktatási-, Ifjúsági-, és Egyházügyi Bizottságának elnöke a Szatmár megyei magyar oktatásról tart összefoglalót.

Szombaton reggel 10 órától indul ismét az előadások sora Hőnigné Zádor Éva, nyugalmazott pedagógus: Legyen a jelszó: "egy a nemzet" című előadásával. Ezt követően Ozsváth Sándor, főiskolai tanár, művelődéstörténész is bemutatja Magunkról - másképpen (avagy: ami a tankönyvekből kimaradt) című összeállítását. Később Nagy Margit a VMPE elnöke vázolja, hogyan zajlik Újvidéken, a délszláv környezetben a magyar oktatás. Ugyancsak az előadók között van a nagykárolyi Kádár Ferenc, író, tanár, aki Iskola, nemzettudat és a civil társadalom címmel tart előadást. Az előadásokat szavalatok színesítik majd.

A szervezők az eseményre várják továbbá Toró T. Tibort, az EMNT alelnökét, Duró Dórát, a JOBBIK szóvivőjét, oktatási referensét, Borbély Imrét, az MVSZ vezetőjét és Nt. Fodor Lajost, a KREK-től, valamint minden érdeklődőt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: