2013-12-19 19:06:50• hírek • Kocsis Zoltán

Heves vita után buszozhatnak ingyen a nyugdíjasok

Január elsejétől minden 70 évnél idősebb szatmárnémeti nyugdíjas ingyen használhatja a tömegközlekedési vállalat buszait, döntötte el csütörtökön a Szatmárnémeti Városi Tanács. A határozat elfogadása azonban nem ment zökkenőmentesen, az RMDSZ-frakció ugyanis nem szavazta meg a tervezetet.

„A félreértés elkerülése végett, mi nem azért tartózkodunk, mert az önkormányzat segíteni kívánja a nyugdíjasokat, hanem azért, ahogyan azt teszi", jelentette ki Maskulik Csaba frakcióelnök. A tanácsos emlékeztetett arra, hogy a városvezetés júniusban megszavazta, hogy ingyen utazhasson minden olyan nyugdíjas, akinek havi jövedelme nem haladja meg az 500 lejt. Csakhogy sem a polgármesteri hivatal, sem a Transurban nem tudott bemutatni azóta sem egy gazdasági kimutatást, hogy ez a lépés pontosan mit is jelent(ett) pénzügyileg. Mint ahogy a jelenlegi tervezet sem tartalmaz semmi hasonlót.

„A Transurban idén több mint négy millió lejes támogatást kapott a várostól. A tervezetből csak az derül ki, hogy a kedvezmények okozta bevételkiesést a vállalat nem tudja kompenzálni. Kíváncsiak lennénk a Transurban vezetőségének elképzeléseiről, miként próbálják növelni bevételeiket vagy csökkenteni kiadásaikat. Ily módon a vállalat öles léptekkel halad a csőd felé", jelentette ki a frakcióelnök, aki azt is nehezményezte, hogy a jövő évi költségvetés még nincs elfogadva, azt sem tudni, mennyi szubvenciót kap a Transurban, de máris kedvezményeket osztogat a polgármesteri hivatal.

Marcela Papici alpolgármester nehezen követhető érveléssel próbálta elmagyarázni, hogy azért kap szubvenciót a Transurban, hogy kedvezményeket tudjon nyújtani a nyugdíjasoknak. Erre reagálva Nits János tanácsos megkérdezte: akkor eddig miért kellett évről évre szubvencionálni, miközben kedvezményeket csak idén nyártól biztosít. Nits kifogásolta azt is, hogy a határozattervezet nincs kellően előkészítve. „Elfogadhatatlan, hogy egy vállalat vezetősége azt mondja: nem tudja, hány embert érinthet egy fontos gazdasági döntés", tette hozzá.

A tanácsülés másik feszült pillanata akkor volt, amikor Butka Gergely megkérdezte: miként lehet az, hogy a tanács tavaszi döntése ellenére a polgármesteri hivatal nem utalta ki a Zutphennel közösen működtetett „Ezüstház" számára megítélt 200.000 lejes támogatást. Amikor Dorel Coica polgármester megpróbálta félbeszakítani, Butka emlékeztette a polgármestert, hogy ő nem tagja a tanácsnak, csak a testület „meghívására" ülhet az asztalnál.

A tanácsos kérdésére az önkormányzat titkára válaszolt, mondván: törvény tiltja, hogy magánalapítványt támogasson polgármesteri hivatal. Ez már csak azért is furcsa, mert annak idején a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal az alapító tagok között szerepelt... Most a tanács 40 köbméter tűzifát szavazott meg az Ezüstház számára idén télre.

A viharos tanácsülés végén Kiss József hozta meg a békét, aki békés, boldog karácsonyi ünnepet és sikerekben gazdag új évet kívánt Szatmárnémeti lakosainak. A jó példát Marcela Papici alpolgármester és Cosmin Ratiu PDL-és tanácsos is követte.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: