2013-12-19 18:01:19• hírek • Kocsis Zoltán

Szatmárnémeti túltett a megyén: két védőszentünk is van!

Szent Konstantin Caius Flavius Valerius Aurelius Constantin néven született és Nagy Konstantin néven vonult be a történelembe mint az a római császár, aki elismerte a kereszténységet, ezzel megszüntetve a keresztények üldözését a római birodalomban. Szent Ilona vagy Szent Heléna I. Constantin császár ágyasa, Nagy Konstantin anyja. A legenda szerint ő találta meg Krisztus keresztjét, ezért ő a régészek védőszentje.

Az ortodox egyház kér, a szatmári USL pedig végrehajt! Így lehet összefoglalni a Szatmárnémeti Városi Tanácson csütörtök délután történteket, amikor az RMDSZ-frakció elutasítása ellenére a testület megszavazta a megyeközpont védőszentjeit.

A Szatmár Megyei Tanács a nyár elején Keresztelő Szent Jánost nevezte ki Szatmár megye védőszentjévé. Ezen felbuzdulva Szatmárnémeti vezetősége úgy gondolta, a megyeközpont sem maradhat le és rögtön két szentet is választott: Szent Konstantint és Szent Ilonát! Mert mindannyian tudjuk: egyedül nem megy...

A tanács 22 tagja közül (a PDL azóta sem nevezte meg az októberben lemondott Nicolae Suta utódját) végül 13-an szavazták meg a tervezetet - az RMDSZ testületileg elutasította.

„Románia alkotmánya kimondja, semmilyen vallási nézetet nem szabad ráerőszakolni másokra. Márpedig Szatmárnémetiben jelentős számú református él, akiknek nincsenek szentjeik - ezzel a döntéssel pedig diszkrimináljuk őket", kezdte érvelési sorát Maskulik Csaba, az RMDSZ-frakció elnöke. Ráadásul az ortodox naptár szerint május 21-én ünneplik Szent Konstantin és Szent Ilona napját. Ez remek alkalmat biztosíthat egy kis össznépi ünnepségre, főleg, hogy ebben az időszakban választások szoktak lenni. Jövőre például május 25-én lesz az európai parlamenti választás, két év múlva pedig a helyhatósági választások", folytatta Maskulik.

A tanácsos azért sem látja indokoltnak védőszentek kinevezését, mert a megyének már van egy. „Mi nem vagyunk Szatmár megye része? Minden település elkezd majd védőszentet választani és minden héten lesz majd valahol egy utcai ünnepség?", tette fel a retorikai kérdést. Maskulik azonban nem csak ellenérvekkel, de egy javaslattal is előrukkol: „Ha már minden áron védőszentet szeretnénk kinevezni, miért nem választunk valakit, aki kötődik is Szatmárnémetihez? Mint például Scheffler János, akit Szatmárnémetiben avattunk nemrég boldoggá".

Válaszként Ioan Pop elmondta, Maskulik felvetései nem relevánsak, mert a védőszentek kinevezése nem kerül egyetlen vasba sem. Különben sincs minden évben választás. „Ez a lépés a keresztények és a kereszténység iránti tiszteletünket fejezi ki. Nekünk kötelességünk ezt megtenni, főleg, hogy az ortodox püspökség irányából jött a kérés", fedte fel a tervezet hátterét a tanácsos.

Butka Gergely igyekezett emlékeztetni mindenkit, hogy a XXI. században élünk és az önkormányzatnak talán egyéb prioritásai is lehetnének. „Majd ha meglesz a harmadik híd, és majd ha minden tömbház szigetelve lesz, akkor a védőszentek kinevezése lehetne a hab a városvezetés tortáján". Láng László szerint „nem az a legnagyobb keresztény, aki a templomban az első sorban ül" és hasznosabb lenne, ha a inkább gyakorlatban ültetnék egyesek a kereszténységet.

A védőszentek kinevezése más kontextusban is érdekes. A Román Ortodox Egyház a minap azzal a kéréssel fordult az ország valamennyi megyei tanácsához és megyeközpontok polgármestereihez, hogy előbbiek 300.000, utóbbiak 200.000 lejjel járuljanak hozzá jövőre a Bukarestben épül katedrális költségeihez! A beruházás közel 100 millió euróba kerül, ám ebből csak 25 milliót sikerült eddig összegyűjteni.

Mivel az ülés egy perces néma tisztelgéssel kezdődött az 1989-es hősök emléke előtt, az ülés végén Láng azzal az ötlettel rukkolt elő, hogy a forradalom szatmárnémeti áldozatairól lehetne elnevezni a jövőben kialakuló utcákat.

Butka Gergely tanácsos szerette volna megkérdezni Dorel Coica polgármestert, hogy az egy évvel ezelőtti ígéretei ellenére, mely szerint egyetlen parkolócédulát sem adnak ingyen, miként lehetséges, hogy mégis 800 ilyen bérletet osztottak ki 2013-ban.

Annak, hogy Coica gyorsan elhagyta a tanácstermet, könnyen megmagyarázható oka van. Cosmin Ratiu PDL-és szerette volna felelősségre vonni azon szerdai kijelentései miatt, mely szerint a PDL és Ratiu a szeméttelepre való. „Mindez méltánytalan viselkedés Szatmárnémeti polgármesterétől. Soha nem sértegettem őt, mert tisztelem a korát", jelentette ki. Ratiu emlékeztette a polgármesterét arra is, hogy nem veheti el a párt székhelyét vagy annak egy részét, mivel erről csakis a városi tanács dönthet.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: