2017-11-23 15:39:59• hírek • Bede Emőke

Heves indulatok a városi tanácsülésen: nem mindenki értett egyet az új parkolási szabályzásokkal

A csütörtök délután tartott városi tanácsülés pontjai közül szinte egyik sem okozott olyan feszült hangulatot a tanácsteremben, mint a parkolási díjak módosítását megcélzó tervezet.

Mint arról már korábban beszámoltunk, a városvezetés szerint a város egyik legfontosabb problémája a parkolóhelyek hiánya. Az eddig hatályban lévő rendelkezéseket kihasználva sokan igényeltek kedvezményes vagy ingyenes parkolóhelyeket, és még többen voltak azok, akik semmiféle parkolóhelyre nem tartottak igényt. Utóbbiak azok, akik a legutolsó szabad négyzetmétereket is kihasználva akár a járdára is felparkoltak, csak ne kelljen fizetniük.


A csütörtök délutáni tanácsülésen meglehetősen heves szóváltás alakult ki az ellenzék és a városvezetés között a témát illetően. A PSD és ALDE pártokat tömörítő ellenzék szerint a a lakónegyedekben található parkolóhelyek bérleti díjának és a városközpontban való parkolás díjszabásának emelése nem észszerű. Véleményük szerint nem a város lakóinak vállára kell terhelni a költségvetés kiesésének pótlását, hanem más megoldások után kell nézni.
 

Az ellenzék szavaira legelőször Maskulik Csaba városmenedzser reagált. Elmondta, hogy az díjszabás megemelésére azért van szükség, hogy a városban korszerű és karbantartott parkolókat lehessen kialakítani. Jelenleg az ebből a forrásból befolyó összegek nem fedezik ezeket a szükségleteket: ennyiből nem lehet új burkolatokat önteni, közvilágítást és köztisztaságot biztosítani, azaz nem lehet kielégíteni a városlakók alapvetői igényeit. Az alternatív megoldásokat illetően Maskulik megosztotta a jelenlevőkkel, hogy a projekt tervezésekor más lehetőségeket is számba vettek, viszont egyik sem mutatkozott költséghatékonyabbnak.


A városmenedzser véleményét Adrian Albu, a szatmári Nemzeti Liberális Párt elnöke is osztotta. Albu egy banális, bár annál szemléletesebb példát hozott a díjemelések mellett érvelve: ha kiszámoljuk, mennyivel emelkednek a fentebb nevezett díjak, akkor rá kell jönnünk, hogy ez havonta két sör árába kerül csupán. A PNL elnöke szerint a díjemelés sokakban felháborodást válthat ki, azonban egy szükséges lépésről van szó. Úgy véli, más megoldások is hasonló elégedetlenségi hullámot váltottak volna ki, hiszen nem lehet egyszerre mindenki kedvére tenni.
 

Hosszas csatározás után végül a tanácselnök szavazásra bocsátotta a kérdést. A PSD és ALDE pártok tagjai természetesen tiltakoztak, viszont nemleges szavazatuk ellenére a tanács megszavazta a díjak emelésére vonatkozó tervezetet. Ennek értelmében a lakónegyedekben található parkolóhelyek bérlése a jelenlegi 80 lejes összeg helyett 150 lejbe kerül majd, a központban található „A” zónákban pedig egyáltalán nem lehet állandó helyet váltani. Az autók itt csak parkolójegyeket vásárolhatnak, melynek ára a jelenlegi 2 lejről 4 lejre fog emelkedni. Az áremelkedés jövő év január 1-én lép életbe.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: