2009-08-12 16:50:16• hírek • Gozner Gertrud

Hatvan új bölcsődés helyet alakítanának ki

Mivel a megyei tanács már nem tud gondoskodni róluk, két általuk alapított szociális intézmény átkerül a városi tanács igazgatása alatt - nyilatkozta Ilyés Gyula, Szatmárnémeti polgármestere szerdán megtartott sajtótájékoztatóján.

A két szóban forgó intézmény a Prichindel szociális óvoda és bölcsőde, valamint az értelmi fogyatékos gyerekekkel foglalkozó Robert napközi. A törvény szerint ilyen esetben, ha a megyei tanács már nem tudja finanszírozni, a városi tanács kötelessége, hogy átvegye az illető intézményeket - magyarázta a polgármester.

Azonban a polgármesteri hivatal ebben a formában nem tudja tovább működtetni a két napközi otthont. A városnak már megvannak a kialakult szociális intézményei, amelyek a hasonló helyzetben levő gyerekekkel foglalkoznak, nincs értelme ezeket is fenntartani - fejtette ki az elöljáró. Ráadásul a városi tanács az új formában sokkal kisebb költséggel tudja a gyerekek ellátását megoldani. A Prichindel napközibe 11 óvodás és 18 bölcsődés kisgyerek, és szociális intézményként működik, vagyis a szülők nem fizetnek érte.

Mivel kevés a napközis hely a városban, és óriási kereslet van rá, a polgármesteri hivatal az átszervezés mellett döntött. A Prichindel napközit megszüntetik, és a helyén egy bölcsődét alakítanak ki az épületben, amely szociális feladatokat is ellát és 40 gyerek befogadására lesz alkalmas. Továbbá 20 gyerekkel egy újabb bölcsődei csoportot fognak indítani a 15-ös lakótelep Tisza sétányán levő napköziben. Összesen 60 új bölcsődei helyet létesítenek a városban, amely befogadja azt a 18 kicsit is, akik eddig a Prichindel napköziotthonba jártak - foglalta össze a polgármester.

A Robert speciális napköziotthon esetében az épületet nem veszik át a megyétől, hanem a gyerekek időlegesen átkerülnek a Hans Lindner Alapítvány által a Crisana utcában biztosított épületbe. A tizenöt fogyatékos gyerekről a városháza mellett ezután a Langdon Down Alapítvány fog gondoskodni. Idővel egy saját otthont alakítanának ki a számukra körtvélyesi iskola helyén - nyilatkozta Ilyés Gyula. Ezen napközik fenntartása 15 milliárd lejébe került évente a megyei tanácsnak, a város az átszervezés után maximum hét milliárd lejből fogja ezeket a szolgáltatásokat ellátni - tette hozzá a polgármester.


A kicsiket a megyétől a város intézményei veszik át.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: