2011-06-14 17:21:33• hírek • Kocsis Zoltán

Háromezer új munkahely az év végéig

Idén szinte rekordnak számító hat és félezer új munkaszerződés köttetett Szatmár megyében és a prefektúra ígérete szerint az idei esztendő végéig további háromezer új munkahely jön létre néhány jelentősebb befektetésnek köszönhetően.

Az idei esztendő első hat hónapjában 6558 új munkaszerződés köttetett Szatmár megyében, ami az utóbbi éveket figyelembe véve rekordnak számít, hisz a tavalyi év ugyanazon szakaszában 3196, egy évvel korábban pedig 2737 új munkahely jött létre - derült ki a Megyei Munkaerő Ügynökség (Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca, AJOFM) és a területi Munkaügyi Felügyelőség (Inspectoratul Teritorial de Munca, ITM) a prefektúrával közösen tartott sajtótájékoztatóján.

Ioan Sasu, az ITM vezetője elmondta továbbá, hogy Szatmár megyében összesen 1153 munkaadót tartanak számon, ami szintén növekedő tendenciát mutat a 2010-ben regisztrált 10758-hoz és a 2009-ben elért 9556-hoz képest. Veronica Variu, az AJOFM képviselője kiemelte, hogy közvetítésükkel az idén 2691 személy talált új munkahelyet, a munkanélküliségi arány pedig hosszú idő után 5% alá esett: szám szerint 4,4% volt május végén. Ezzel Szatmár megye a jónak mondható 11. helyen áll országszerte, mondta. Az országos átlag mellesleg 5,17%, ami szintén jelentős előrelépés a tavaly márciusban regisztrált 8,3%-hoz képest. Mindkettejük egyet értettek abban, hogy ez egyformán köszönhető a gazdasági válságból való kilábalásnak és a feketemunka elleni szigorúbb harcnak.



További jó hír a munkavállalóknak, hogy  ez év végéig megközelítőleg 3000 új munkahellyel bővül majd a Szatmár megyei munkaerőpiac. A kormánybiztos elmondta, hogy az utóbbi hetek-hónapok tárgyalásai alapján több komolyabb befektetésre is sor kerül a megyében. A legjelentősebbnek a Draexlmaier bővítése számít, amelynek következtében a német vállalat további ezer ember alkalmazását tervezi. Szintén jelentős befektetésre lehet számítani Tasnádon, ahol egy fémipari cég az ősz folyamán 700 munkahelyet hoz létre. Szintén jelentős, 4-500 fős bővítést tervez továbbá a Polipol vállalat és jelentős fejlesztést a Woco cég.

A főleg az elején erősen kampányszagú sajtótájékoztatón a kormánybiztos azt is elmondta, hogy jelentős lobbytevékenységre volt szükség ahhoz, hogy kormánytámogatást sikerüljön szerezni ezen fejlesztések létrejöttéhez. "Ez a támogatás a teljes befektetés 25%-át is jelenheti", mondta Giurca, amikor a sajtó a támogatások mértéke és mibenléte felől érdeklődött.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: