2015-08-21 00:17:47• hírek • Kocsis Zoltán

Hármat kapott a Steaua és a Vidi, csodát tett az Astra

Mikkelsen gólöröme
Mikkelsen gólöröme

Lassan kezdhet búcsút venni az európai kupáktól a magyar bajnok Videoton és a román címvédő Steaua, miután előbbi a lengyel Lech Poznań otthonában, utóbbi pedig odahaza a Rosenborg ellen kapott ki három góllal. Bizakodhat viszont az Astra, amely negyed óra alatt két gólos hátrányba került, de még a szünetig fordítani tudott az AZ Alkmaar ellen.

A román bajnokság legjobb csatársora és a holland pontvadászatban eddig nagyon lyukas hátsó alakzat - mindez sok gólt ígért az Astra és az AZ összecsapásán. Nem telt el negyed óra és máris beigazolódni látszott a tétel - igaz, nem a fentiek diktálta logika alapján. A 13. percben ugyanis már két góllal vezettek a hollandok Giurgiuban. Előbb egy kontra végén Markus Henriksen gurított hálóba a kapus mellett, majd két perccel később Vincent Janssen csapott le egy lepattanó labdára.

A gyorsan bekapott két gól nem küldte padlóra a románokat, az Astra pedig elkezdett komoly erőket megmozgatni a hátrány ledolgozása érdekében. Rendkívül vibráló, változatos, élvezetes meccs alakult ki, amelyben az Astra folyamatosan nyomás alatt tartotta az AZ-t, de a holland kontrák is veszélyesek voltak. Mindkét kapu előtt alakultak ki tehát helyzetek szép számmal, gólokat azonban csak a hazaiak szereztek, mindhármat egy-egy pontrúgás után. A 25. percben Constantin Budescu szöglete után Rick Boldrin szépített fejjel, majd a 40. percben egy szép szabadrúgás-kombináció után Denis Alibec egyenlített, hogy a 45. percben egy újabb szöglet után Alexandru Dandea fejjel már a vezetést is megszerezze. A feladó ezúttal is Budescu volt.

A három gól alaposan megviselte a vendégeket, akik a második félidőben meglehetősen visszafogott produkcióval rukkoltak elő. Nagyon nem akartak kockáztatni sem, mint ahogy a hazaiak sem, így a szünet után kevésbé volt lüktető és látványos a meccs. Több helyzete ekkor is Astrának volt, de Silviu Lung kapusnak is akadt dolga - 3-2-es előnnyel utazhat tehát a jövő heti visszavágóra a román bajnokság tavalyi negyedik helyezettje.

Tíz évet várt a visszavágóra a Steaua a Rosenborg ellen, ám az első meccs után úgy tűnik, a reváns helyett még nagyobb kudarcot könyvelhetnek el a krónikások. Az első félidőben még semmi nem sugallta, hogy a Steaua csúnyán meg fog bukni - ha csak az az örök szabály nem, hogy a kihagyott helyzetek előbb-utóbb megbosszulják magukat. Márpedig kihagyott helyzetből volt bőven a román címvédőnek: Sulley Muniru háromszor is próbálkozott lövéssel, de akadt lehetősége Alexandru Chipciunak, Lucian Filipnek és Adrian Popának is. A legtöbb helyzetet azonban Gregory Tadé puskázta el, aki próbálkozott fejjel, egy az egyben, vagy éppen közelről.

A második félidő is hasonlóan, Paul Papp veszélyes fejesével kezdődött. A 62. percben aztán Muniru veszített labdát, ami Tobias Mikkelsen elé került, ő pedig jobb oldalról pazarul csavart a hosszú alsó sarokba. Két perccel később Chipciu majdnem kiegyenlített, ám hasonló helyzetből, kissé közelebbről is, a kapufa tövét találta el.

Ez végzetes hibának bizonyult, főleg, hogy a 67. percben Pal Hellandhoz került a labda (lesen állt, tegyük hozzá), megcsinált egy cselt, és jobbról a bal alsó sarokba csavart. A kegyelemdöfést aztán az utolsó pillanatokban a norvégok csapatkapitánya, Mike Jensen adta meg. Ezek után már nem is a továbbjutás a kérdés, sokkal inkább az, hogy kit nem rúg ki a következő napokban-hetekben a Steaua hozzáértő vezetője.

A Videoton is 3-0-ás vereséget szenvedett, ám idegenben a - Lovrencsics Gergőt, Kádár Tamást és Holman Dávidot is foglalkoztató - lengyel Lech Poznantól.  Az egy hét múlva sorra kerülő visszavágót így rendkívül nehéz helyzetből várja a magyar bajnoki címvédő. Lovrencsics kezdőként 79 percet játszott a hazaiaknál, Holman a 89. percben állt be, Kádár nem jutott szóhoz.

A lengyelek az első veszélyes támadásukból vezetést szereztek: a középen berobbanó Karol Linetty egy balról érkező beadást vágott Braniszlav Danilovic kapujába. A folytatásban a Poznan többet birtokolta a labdát, de a Videotonnak is akadtak gólszerzési lehetőségei.

Fordulás után többet támadott a fehérvári csapat, mégis a hazaiaknak sikerült újból betalálnia: Lovrencsics beadását Denis Thomalla fejelte kapura az ötösről, a kapufáról visszapattanó labda pedig a vetődő Danilovicról került a hálóba. Az újabb kapott gól megfogta a védekezésben eddig is sokat hibázó vendégeket, a csapatkapitány Lukasz Tralka pedig teljesen szabadon fejelhetett hat méterről, s nem hibázott.

Európa Liga rájátszás, első meccsek:
Astra - AZ Alkmaar 3-2
gólok: Rick (25.), Alibec (40.), Dandea (45.) illetve Henriksen (11.), Janssen (13.)

Steaua - Rosenborg 0-3
gólok: Mikkelsen (62.), Helland (67.), Jensen (90.)

Lech Poznań - Videoton 3-0
gólok: Linetty (11.), Thomalla (57.), Tralka (68.)

További eredmények:

Dinamo Minszk (fehérorosz)-Red Bull Salzburg (osztrák) 2-0
Qäbälä (azeri)-Panathinaikosz (görög) 0-0
Sparta Praha (cseh)-Thun (svájci) 3-1
Zorja Luhanszk (ukrán)-Legia Warszawa (lengyel) 0-1
Slovan Liberec (cseh)-Hajduk Split (horvát) 1-0
Ajax (holland)-Jablonec (cseh) 1-0
Molde (norvég)-Standard Liege (belga) 2-0
PAOK (görög)-Bröndby (dán) 5-0
FK Krasznodar (orosz)-HJK (finn) 5-1
Milsami Orhei (moldovai)-Saint-Étienne (francia) 1-1
Rabotnicski (macedón)-Rubin Kazany (orosz) 1-1
Young Boys (svájci)-Qarabag (azeri) 0-1
Atromitosz (görög)-Fenerbahce (török) 0-1
MSK Zilina (szlovák)-Athletic Bilbao (spanyol) 3-2
Rheindorf Altach (osztrák)-Belenenses (portugál) 0-1
Bordeaux (francia)-Kajrat (kazah) 1-0
Odd (norvég)-Borussia Dortmund (német) 3-4
Viktoria Plzen (cseh)-Vojvodina (szerb) 3-0
Southampton (angol)-Midtjylland (dán) 1-1

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: