2015-08-20 14:13:43• hírek • MTI/Kocsis Zoltán

Vihar után, vihar előtt Európa Liga

A Videoton már a vihar után látogat Poznanba, a Steaua viszont a minden jel szerint kitörni készülő vihar előtt fogadja a Rosenborgot. Hozzájuk képest az Astra maga a nyugalom szigete, ők különösebb nyomás nélkül fogadhatják az AZ csapatát az Európa Liga rájátszásában.

Az európai szövetség (UEFA) felfüggesztette a lengyel Lech Poznan labdarúgócsapatára kiszabott zárt kapus büntetést, így a Videoton több ezer hazai szurkoló előtt lép majd pályára.

A poznani együttes - amelyben Lovrencsics Gergő, Kádár Tamás és Holman Dávid is légióskodik - honlapjának beszámolója szerint fellebbezésüket az UEFA a múlt hét végén elfogadta, s a további vizsgálatokig engedélyezte a 43 ezer férőhelyes INEA Stadion megnyitását a drukkerek előtt. A Lech a Bajnokok Ligája-selejtező második körében az FK Sarajevo ellen vívott párharc boszniai mérkőzésén történtek miatt kapta a büntetést, szurkolói ugyanis Szarajevóban egy rasszista szövegű transzparenst feszítettek ki, ezért az UEFA a stadionbezárás mellett 50 ezer euró befizetésére is kötelezte a poznani klubot.

A Videotonnál ennél komolyabb problémákkal is küzdenek: Bernard Casoni vezetőedző sorsa a sikertelen bajnoki rajt után egyelőre kérdéses, de Burcsa Győző klubigazgató hétfőn már távozott, kedden Kovács Zoltánt nevezték ki sportigazgatónak. Sajtóhírek szerint Casoni a szerződésbontásról tárgyal a vezetőséggel, így nem is utazott el a csapattal Poznanba, a gárdát a francia szakember segítője, Pető Tamás irányítja majd a lengyelországi EL-meccsen.

A vidi.hu-n az olvasható, hogy a sérüléséből felépült válogatott védő, Juhász Roland tagja a keretnek, ugyanakkor a csatár Feczesin Róbert vírusos fertőzés miatt nem tarthatott a társakkal Lengyelországba.

A Lech a BL-selejtező harmadik körében a svájci Basellel szemben maradt alul, míg a Videotont ugyanebben a szakaszban a fehérorosz BATE Boriszov búcsúztatta. A párharc győztese az EL 48 csapatos csoportkörében folytathatja, a vesztes számára pedig véget ér a nemzetközi kupaszereplés a mostani szezonra.

A magyar válogatott Nikolics Nemanját is foglalkoztató Legia Warszawa az ukrán Zorja Luhanszk vendége lesz Kijevben csütörtökön. A korábbi Videoton-csatár a nyári átigazolása után jól kezdett a varsói együttesben, amelynek színeiben eddig hét mérkőzésen hét gólig jutott, az EL-ben három pályára lépése alkalmával kétszer volt eredményes.

A Videotonon tehát már végigsöpört a vihar, a Steauánál viszont kitörőben van. A gárda kiesett ugye a Bajnokok Ligájából és a bajnokságban is pocsékul szerepel: az első hét fordulóban csak két győzelmet szerzett, legutóbbi három bajnokiján nem tudott nyerni és a tabella hatodik helyén áll. Mirel Radoit ráadásul az UEFA eltitta a kispadról, mondván, ha nincs edzői képesítése, akkor nem is lehet a csapat edzője. A korábbi remek középpályásra hasonló ítélet vár a román pontvadászatban is - ileyn körülmények közepette egy Rosenborg elleni fiaskó könnyen az állásába kerülhet.

Nem javítja a Steaua esélyeit, hogy a csapatkapitány és a védelem oszlopa, Fernando Varela valamint a védekező középpályás Nicandro Breeveld eltiltás miatt nem játszhat az első meccsen. Érdekes módon a norvégok csékája is hiányozni fog: Tore Reginiussen sérüléssel bajlódik, akárcsak Anders Helmesen. A román együttessel szemben azonban a vikingek kirobbanó formában vannak! A bajnokságban 20 meccsből 15-öt megnyertek, ebből az utóbbi ötöt zsinórban - vezetik is a pontvadászatot. Sokat mondó adat az is, hogy a hazai bajnokságban 55 gólnál tartanak - mi 2,75-ös átlagot jelent. Ebből a termelésből Alexander Söderlund 19, Pal Helland 12, Tobias Mikkelsen pedig hét találattal vette ki a részét. Az EL-ben a feröeri Vikingur, az izlandi KR Reykjavik és a Debrecen sem úszta meg: összesen 12 gólt kaptak.

A két csapat egyszer már találkozott egymással. Pontosan tíz évvel ezelőtt a Roseborg a bukaresti 1-1 után Trondheimben 3-2-re nyert - a Steaua szurkolói minden idők egyik legfájóbb kiesésének tekintik azt az kudarcot. Azóta a piros-kékek három norvég csapattal is találkoztak - Valerenga, Molde, Strömsgodset - és mindannyiszor pozitív eredményt értek el.

Ezzel szemben soha nem találkozott egymással az Astra és az AZ Alkmaar. Ráadásul az Astra még nem játszott holland, az AZ pedig román ellenféllel sem. A statisztikánál maradva annyit még elmondhatunk, hogy a két csapat mutatói sok gólos meccset ígérnek: az Astra hét fordulóban 14 gólt lőtt a bajnokságban, az AZ két játéknapon pedig ötöt kapott.

Miközben a giurgiui csapat vezeti a román tabellát, az AZ nem kezdte valami jól a szezont: előbb 3-0-ra kikapott az Ajaxtól, majd 2-2-es döntetlent ért el az Excelsior ellen. Mindez nem is csoda, hisz az együttes - mint szinte minden nyáron - ezúttal is elveszítette gerincét: hat alapember távozott. Steven Berghuijsért 6,5 eurót fizetett a Watford, Nemanja Gudeljért 6 milliót az Ajax, Aaron Johanssonért 4,2 milliót a Werder Bremen (ők alkották a támadó szekciót), míg Wesley Hoedtöt a Lazio, Esteban Alvarado kapust a Trabzonspor, Simon Poulsent pedig a PSV Eindhoven vitte el ingyen. Az érkezők sora már kevéssé veretes: a csatársorban az irán Alizera Dzsahanbaks érkezett két millióért a Nijmegentől, míg Gino Coutinho kapus az Excelsiortól, Jop van der Linde a Go Ahead Eaglestől, Rajko Brezancscis pedig a Csukaricskitől tette át székhelyét.

A kommentátorok legnagyobb örömére ráadásul Dzsahanbaks sérült, akárcsak két vezérfarkas a túloldalon: Geraldo Alves és Felipe Teixiera.

Európa Liga rájátszá, első meccsek:
Astra AZ Alkmaar 19.00 DigiSport1
Steaua - Rosenborg 21.00 ProTV
Lech Poznan - Videoton 21.00 m4

További meccsek:
Dinamo Minszk (fehérorosz)-Red Bull Salzburg (osztrák) 19.00
Qabala (azeri)-Panathinaikosz (görög) 19.00
Ajax Amsterdam (holland)-FK Jablonec (cseh) 20.00
FC Krasznodar (orosz)-HJK Helsinki (finn) 20.00
Slovan Liberec (cseh)-Hajduk Split (horvát) 20.00
Molde (norvég)-Standard Liege (belga) 20.00
PAOK (görög)-Bröndby (dán) 20.00
Sparta Praha (cseh)-Thun (svájci) 20.00
Zorja Luhanszk (ukrán)-Legia Warszawa (lengyel), Kijev 20.00
Milsami Orhei (moldovai) - Saint-Etienne (francia) 20.30
Atromitosz (görög)-Fenerbahce (török) 21.00
Rabotnicki (macedón)-Rubin Kazany (orosz) 21.00
Steaua Bucuresti (román)-Rosenborg (norvég) 21.00
Young Boys (svájci)-Qarabag (azeri) 21.00
MSK Zilina (szlovák)-Athletic Bilbao (spanyol) 21.15
SCR Altach (osztrák)-Belenenses (portugál) 21.30
Girondins Bordeaux (francia)-Kairat Almati (kazah) 21.30
Odds BK (norvég)-Borussia Dortmund (német) 21.30
Viktoria Plzen (cseh)-Vojvodina (szerb) 21.50
Lech Poznan (lengyel)-VIDEOTON FC 22.00
Southampton (angol)-Midtjylland (dán) 22.00

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: