2011-02-18 16:23:22• hírek • MTI

Haladunk a reformokkal

Továbbra sem teljes mértékben kielégítő az igazságügyi reformok helyzete és a korrupció elleni fellépés Bulgáriában és Romániában az európai uniós elvárások szempontjából - állapította meg pénteken Brüsszelben kiadott jelentésében az Európai Bizottság.

Az uniós végrehajtó testület rendszeresen ellenőrzi a két országban e téren elért haladást 2007-es csatlakozásuk óta, mert belépésük idején még nem tartotta teljesnek felkészültségüket ebből a szempontból.
A mostani jelentésben a bizottság megállapította, hogy mindkét ország haladt a legutóbbi, tavaly nyári bizottsági ajánlások teljesítésével, de még mindig maradtak tennivalók.

Románia esetében Brüsszel pozitívan értékelte egyebek között az alkotmánybíróságról szóló törvény módosítását, és az igazságügyi eljárások javítására tett lépéseket. Meggyőzőnek mondta a bizottság az úgynevezett magas szintű korrupció ügyében a vizsgálati, nyomozati tevékenységet, ugyanakkor kifogásolta, hogy ezek az esetek a bíróság előtt "nemigen mozdulnak".

Az EU ajánlja az igazságügyi rendszer független átvizsgálását is.
Bulgária esetében az unió úgy látja, hogy az ország több területen folytatta a reformokat. Növelte például az igazságszolgáltatási tanács hatáskörét, a korrupció terén pedig speciális bírósági és ügyészségi egységet hoztak létre a szervezett bűnözés elleni harcra.
A bizottság szerint ugyanakkor még tovább kell haladni az átfogó igazságügyi és rendőrségi reformmal, illetve a korrupció elleni fellépésben is.


Halad a reform, de még van tennivaló
Halad a reform, de még van tennivaló


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: