2010-07-20 15:06:47• hírek • MTI

Románia megtorpant az igazságügyi reformmal

Bulgária előre lépett, Románia megtorpant az elmúlt egy évben az igazságügyi reform terén - állapította meg kedden közzétett értékelésében az Európai Bizottság.

Brüsszel szerint Bulgáriában fontos eredményeket értek el, így javították a büntetőeljárási szabályok színvonalát, valamint a korábbinál több korrupciós, illetve szervezett bűnözéssel kapcsolatos ügyben jutottak el a vádemelésig. A bíróságok azonban még mindig túl kevés ügyet zártak le.

Tovább kell javítani a rendőrség, az ügyészség és az igazságszolgáltatás szakmai színvonalát, ami külső segítséget is igényel - hangsúlyozta az uniós végrehajtó testület. A jelentés szerint a bolgár igazságszolgáltatásnak kezdeményezőbbnek kell lennie, és erősebb felelősségérzetet kell mutatnia, a közpénzeket jobban kell védeni a csalásokkal, illetve a hivatali összeférhetetlenségekkel szemben. 

Romániában ugyanakkor súlyos hiányosságok mutatkoznak - emelte ki a brüsszeli bizottság. Bár a polgári és a büntetőeljárási kódex módosításai jelentős haladást mutatnak, az ország összességében kevés politikai elkötelezettséget mutat az igazságügyi reformfolyamat továbbvitelét illetően. Az igazságszolgáltatás vezetése vonakodik az együttműködéstől, nem vállal felelősséget a reformokért. Az igazságszolgáltatás hatékonysága alacsony, az ítélkezés nem következetes.

Brüsszel szerint Romániában erősíteni kell az igazságszolgáltatás elszámoltathatóságát, a fegyelmezési rendszert. Az Európai Bizottság súlyos visszalépésként értékelte a magas rangú tisztségviselők vagyonának vizsgálatára hivatott Nemzeti Integritási Ügynökségről (ANI) szóló jogszabály június 30-i módosítását. A módosítás Brüsszel szerint veszélybe sodorja az ügynökség által elért eddigi eredményeket, és a román EU-csatlakozási kötelezettségvállalások egyértelmű megsértését jelenti.

Hétfőn egyébként a román alkotmánybíróság alaptörvénybe ütközőnek nyilvánította a törvény most érvényes szövegét, amely egyebek közt nem teszi lehetővé, hogy megalakuljanak a romániai ítélőtáblák mellett működő, bírákból álló vagyonvizsgáló bizottságok.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: