2013-07-26 14:09:27• hírek • Póti Orsolya

Fogászati árak: ugyanaz a beavatkozás, kétszer annyiért

A fogak egészsége és a szép mosoly megtartása szempontjából kötelező félévente felkeresni fogorvosunkat. Szatmár megyében több, mint kétszáz fogorvos várja pácienseit szolgáltatások széles palettájával - derül ki a Romániai Fogorvosok Kamarájának honlapjáról.

A szatmári fogászati rendelők nagy része már lefedi a fogászat nyújtotta lehetőségek teljes palettáját, hiszen gyermekfogászati szolgáltatásoktól kezdve, a fogszabályozáson, fogínykezeléseken, fogkezeléseken át a profilaxiáig, protetikáig és az egyéb fogtechnikai szolgáltatásokig minden igénybe vehető. Sőt egyes rendelők már implantológiával, szájsebészettel és esztétikai fogászattal is várják pácienseiket.

Rendkívül fontos, hogy fokozott figyelmet fordítsunk a mindennapos fogápolási rutinra, és kordában tartsuk a lepedék képződését. Ezért célszerű félévente felkeresni egy fogorvosi rendelőt, ahol a szakvizsgálatnak köszönhetően megelőzhetőek a szájhigiénia veszélyforrásai is, valamint teljes körű információkat szerezhetünk a fogaink aktuális állapotáról.

Mielőtt fogorvoshoz indulunk, mindenképpen érdemes tájékozódni a fogászati díjakat illetően, ugyanis az árak rendelőnként változnak - ki-ki pénztárcája és igénye szerint választja ki, hogy kihez fordul.

Egy alapos feltérképezés során megtudtuk, hogy hozzávetőlegesen mennyibe kerülnek a különféle fogászati szolgáltatások, és azt is, hogy körülbelül mennyivel térnek el az árak az egyes rendelőktől. A különféle lakónegyedekben található fogászati rendelők valamivel olcsóbban dolgoznak, mint a városközpontban lévők, de persze ezek között is vannak árbeli különbségek.

A fogászati szakvizsgálat, tanácsadás és kezelési terv 30-50 lejbe, sőt van ahol 100 lejbe is kerülhet, de található a városban olyan rendelő is, ahol ez a szolgáltatás díjmentes. A fogkő-eltávolítás ára is rendelőnként változó, van ahol 50-100 lej között van, máshol 70 lej, és olyan rendelőt is találtunk, ahol foganként kerül 10 lejbe.

Egy professzionális fogtisztítás 30 lejbe, de akár 60 lejbe is kerülhet, a fogfehérítés ára pedig elérheti a 600 lejt is. Ebben az esetben sok függ attól, hogy a páciens milyen típusú fogfehérítést kíván: otthoni sínnel való fogfehérítést vagy speciális rendelői fogfehérítést.

Fontos, hogyha fogékszer viselete mellett döntünk, akkor az ékszert kizárólag fogorvossal ragasztassuk fel, hiszen a megfelelő minőségű speciális anyagokon kívül az ő szakértelme is szükséges a helyes és biztonságos ragasztáshoz. Egy fogékszer felhelyezés városunkban 80-150 lej közötti áron mozog - tudtuk meg felderítőutunk során.

A különböző fogászati beavatkozások (gyökérkezelés, tömés, foghúzás) árai is rendelőnként változnak. 50-70 lej között már igényelhetünk fényre kötő fogtömést, de van olyan rendelő is, ahol ennek ára felülettől függően változik, így elérheti a 150 lejt is (egy fogra). Az alaptömés 15-25 lej, egy gyökértömés pedig 30-40 lej közötti áron mozog.

50 lejből megúszhatjuk egy egygyökeres fog kihúzását, azonban többgyökeres fogak esetében ez az ár nő, például egy bölcsességfog húzás után 150 lejt is fizethetünk. Egy tejfoghúzás 30-50 lejbe kerül, az egyéb sebészeti beavatkozások után, mint például a gyökércsúcs csonkolás (reszekció) esetén van ahol 150-200 lej között összeget kérnek el, de egyes helyeken 300 lejt is fizethetünk ezért.

A koronák, hidak és műfogsorok (protézisek) ára a minőség és az anyag függvényében változik. A legolcsóbb fémkorona 120 lej, a kerámiával leplezett fémkorona (egy fog) ára pedig 300 lejtől kezdődik és elérheti az 500 lejt is. Az akrilát protézis van ahol 600 lejbe kerül, de más rendelőkben 1000-1300 lejt is elkérhetnek ezért.

Egyes rendelőkben kerámia héjat is igényelhetünk, ez elsőrendű választás a kisebb formai hibák, elszíneződések, esztétikai hibák elrejtésére. Egy porcelánhéj ára Szatmárnémetiben 700-900 lej közötti áron mozog, egy fémmentes kerámiakorona pedig körülbelül ugyanennyibe kerül.

Amint az kiderült, a fogászati beavatkozások meglehetősen költségesek, éppen ezért fontos a megfelelő szájápolás, ami mindennapos fogmosást, valamint egészséges étrendet és a fogorvos rendszeres látogatását jelenti.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: