2013-04-05 18:41:12• hírek • Kocsis Zoltán

Tanácsi határozat ellenére sem működnek az iskolai fogorvosi rendelők

Flaviu Simu, a Szatmár Megyei Fogorvosi Kamara elnöke elégedetlenségének adott hangot, amiért a kormány megszüntette a fogorvosok támogatását. Értetlenségét fejezte ki amiatt is, mert tanácsi határozat ellenére sem működnek az iskolai fogorvosi rendelők Szatmárnémetiben. A szakember bírálta a sürgősségi kórház felszereltségét is.

A péntek délben megtartott sajtótájékoztató első pontjaként Simu élesen bírálta az egészségügyi minisztérium és az Országos Egészségbiztosítási Pénztár döntését, mely szerint április elsejétől megvonták a fogorvosoknak utalt támogatást. Elmondása szerint a fogorvosok már februárban és márciusban sem kapták meg pénzüket, noha azt még elkülönítette a kormány. Áprilistól viszont teljesen megszüntette.

„A Megyei Egészségbiztosítási Pénztárban azt mondták, a minisztérium készül valamivel. Ám senki sem tud semmit. Nekem pedig feláll a szőr a kezemet és a hátamon, ha valaki azt mondja: készül valami nekünk", mondta Simu.

Szatmár megyében 270 fogorvos tevékenykedik, közülük 68-nak van szerződése az egészségbiztosítási pénztárral - 45 közülük fiatal, vidéken dolgozó orvos, aki saját klientúrájából nem tud megélni, véli Simu. Eddig a fogorvosok havi 1100-1500 lejes támogatást kaptak az államtól. Ebből kellett volna fedezniük például azon kiadásaikat, amelyek abból származnak, hogy a 18 évesnél fiatalabb gyerekek ellátása a törvény szerint ingyenes. Csakhogy ebből az összegből legtöbb két protézist lehet finanszírozni.

Simu értetlenségének adott hangot azzal kapcsolatban is, hogy noha a Szatmárnémeti Városi Tanács 2012 május 28-án elfogadta azt a tervezetet, mely szerint négy iskolai orvosi rendelőt hoz létre, ez azóta sem valósult meg. Annak ellenére, hogy a határozat leszögezi: a 2012-2013-as tanév során el kell kezdeniük tevékenységüket.

Dr. Flaviu Simu„A jelenlegi polgármesternek tudnia kell róla, hisz akkor tanácsosként ő maga is megszavazta", jegyezte meg Simu. Egyben visszautasította Dorel Coica februári tanácsülésen tett megjegyzéseit is, melyben a polgármester arra utalt: pont Simu az, aki akadályozta a rendelők üzemeltetését.

„Már 2005-ben elmondtam a helyi sajtóban, hogy nagy szükség lenne az iskolai rendelőkre. Szatmárnémeti az egyedüli megyeszékhely, ahol ez nem működik. Szatmár megyében 70.584 diák van, ám mindössze egy iskolai rendelő működik a Traian Vuia Főgimnáziumban. A szülők sajnos nem fordítanak kellő energiát és figyelmet a megelőzésre, ezért lenne szükség ezekre a rendelőkre. Ha ez így folytatódik, a fogatlanok nemzete leszünk".

Ezzel szemben a szakember ellenzi az éjszakai sürgősségi fogorvosi rendelést. Szerinte ugyanis ilyenkor nem fogorvosi, hanem elsősorban sürgősségi esetek - fizikai bántalmazás vagy baleset áldozatai esetleg részegek - szorulnak kezelésre. Ezért sürgeti, hogy a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház lehetőleg minél hamarabb szerelje fel a fogorvosi rendelőjét. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a kórháznak mindössze egyetlen szájsebésze van - az is a nyugdíjazáshoz közel.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: