2012-06-21 08:09:53• hírek • MTI

Fizetésképtelenné nyilvánították a Hidroelectricát

Fizetésképtelenné nyilvánította a bukaresti törvényszék a Hidroelectrica villamosenergia-termelő vállalatot szerdán.

A romániai vízierőműveket működtető energiacég csaknem egymilliárd eurós adósságot halmozott fel az utóbbi évben előnytelen szerződései és az aszály miatt. A Hidroelectrica a legnagyobb román energiacég, amely 6400 megawatt névleges teljesítménnyel rendelkezik, és Románia energiaszükségletének 30 százalékát fedezi. Részvényeinek 80 százaléka a román állam, 20 százaléka pedig a Proprietatea befektetési alap tulajdonában van.

Az új kormány által kinevezett igazgatótanács kérésére a törvényszék fizetésképtelenné nyilvánította a vállalatot, és vagyonkezelőt nevezett ki élére. A határozat azonnal hatályba lép, de a hitelezők megfellebbezhetik a táblabíróságon.
Remus Vulpescu, az igazgatótanács elnöke úgy nyilatkozott: nem a felszámolást, nem kiárusítást, hanem a vállalat átszervezését tervezik, ami becslése szerint egy-másfél évet vehet igénybe.

"A 2011-es év hosszan tartó aszálya következtében a cég forgalma tíz százalékkal visszaesett, és a 90 napon belüli törlesztési határidejű adósságok meghaladták a 100 millió eurót. Ezért a Hidroelectrica SA igazgatótanácsa június 15-én úgy döntött, kéri a vállalat fizetésképtelenné nyilvánítását" - magyarázta Vulpescu. Hozzátette, nem terveznek leépítéseket, a vállalat 5200 alkalmazottjának állása nem forog veszélyben.

A Hidroelectrica kapcsán a mostani és korábbi kormánypártok egymásra mutogatnak. A céget ugyanis az úgynevezett "okos fiúkkal" kötött előnytelen szerződések juttatták nehéz helyzetbe. A gazdasági elemzők szerint a Hidroelectrica az évek során több olyan szerződést kötött, amelyben rögzített áron, adott esetben akár a piaci ár feléért adott el villamos energiát, miközben - az alacsony vízállás és a folyók vízhozamának drámai visszaesése miatt - a leszállítandó energiamennyiség egy részét sokkal drágábban kellett a hőerőművektől beszereznie.

A Hidroelectricából Románia 10 százaléknyi állami részesedést kívánt eladni: az erről szóló tervezetet január közepén fogadta el a román kormány. Románia tavaly kötött két évre szóló, 3,5 milliárd eurós elővigyázatossági hitelmegállapodást a Nemzetközi Valutaalappal, amelynek részeként vállalta, hogy kisebb tulajdonhányadokat ad el szállítási és energiacégekből.
A Hidroelectrica igazgatótanácsának elnöke a napokban kijelentette, hogy a vállalat fizetésképtelenné nyilvánítása nem a részvények eladását, vagy egyéb "spekulációkat, hanem a cég átszervezését célozza.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: