2011-03-29 23:53:51• hírek • kocsis zoltán

Óriási meccsen jó játékkal kapott ki Magyarország

Magyarország és Románia egyaránt katasztrofális hétvégi mérkőzés után lépett pályára Hollandiában illetve Luxemburg ellen. Bár mindkét találkozó a bekalkulált eredményt hozta (magyar vereség, román győzelem), mégis, a mutatott játék alapján Geráék lehetnek büszkébbek.

Négy forduló alatt mindössze két döntetlent produkált Románia és a boszniai szombati vereség után nagyon távol került a második helytől. Razvan Lucescunak nem lehetett oka, hogy nagyon elégedett legyen a Zenicában pályára lépők teljesítményével, hisz a szombati kezdőből csak Tamas, Rat, Mutu és Marica volt ott kedden a kezdő sípszónál, míg Pantilimon, Rapa, Goian, Florescu, Alexa, Deac és Torje helyén ezúttal Tatarusanu, Sapunaru, Gardos, Ropotan, Muresan, Zicu és Stancu kapott lehetőséget. Ám a játékhoz ők sem tudtak sokat hozzátenni, a 22. percig az égadta világon semmi nem történt. Ekkor viszont Luxemburg megszerezte a vezetést: egy szabadrúgást követően Gerson fordult le védőjéről és lőtt a kapuba. A nagyhercegség csapata alig több, mint egy percet vezetett, mivel Muresan pazar 40 méteres passza után Mutu gyorsan egyenlített ki. Aztán húsz percig megint nem történt semmi, a szünet előtti pillanatokban pedig Mutu önzetlen passza után Zicu rontotta el csapata százszázalékos helyzetkihasználási arányát.

A második félidő első húsz percében csak Mutu egy beadása és egy ollója okozott némi izgalmat, a 67. percben azonban a Fiorentina csatára megszerezte a vezetést a románoknak: Torje beadása után közelről fejelt a kapuba. Egy perccel később da Mota közel állt az egyenlítéshez, de Tatarusanu védeni tudott. Luxemburg játékosai aztán a végére lassan elfáradtak, egy szöglet után pedig Zicut szabadon hagyták, aki közelről megszerezte Románia harmadik gólját. A hajrában Marica és Muresan valamint Mutsch hagyott még ki egy-egy ziccert, az eredmény azonban nem változott.

Románia megszerezte tehát első győzelmét, ezen tény mellett viszont legfeljebb a helyzetkihasználási arányának örülhetett, a mutatott játéknak semmiképpen. Sikere ellenére csapat maradt a D csoport utolsó előtti helyén, de két pontra megközelítette Boszniát, háromra pedig Albániát és Fehéroroszországot.

Az előző fordulóban pénteken Magyarország egy borzalmasan kilátástalan játékkal kapott ki hazai pályán Hollandia ellen 4-0-ra, ennek láttán pedig kedden nem sok jóra számíthattak a szurkolók. Főleg , hogy az ellenfél ismét Hollandia volt. Egervári Sándor kicsit belenyúlt a csapaszerkezetbe, az egy csatár helyett ezúttal kettőt küldött pályára, az eltiltott Lipták és Elek továbbá Koman, Varga és Király helyett ezúttal Lázár, Vadócz, Pintér, Priskin, és Fülöp került be a csapatba.


Kuyt a negyedik holland gólt lövi, Fülöp és Dzsudzsák tehetetlen fotó: uefa.de
Kuyt a negyedik holland gólt lövi, Fülöp és Dzsudzsák tehetetlen fotó: uefa.de


Ennek ellenére ez a találkozó is úgy indult, mint a pénteki:egy hatalmas védelmi hibával és egy holland góllal. A 13. percben egy szöglet után van Persie maradt teljesen szabadon és a hatos vonaláról a kapuba bombázott. Némi meglepetésre azonban a gól nem törte meg a magyar csapatot: a védelem, a középpálya és a csatársor között ezúttal nem voltak akkora távolságok, mint pénteken, aminek köszönhetően a passzjátékban is kevesebb volt a hiba. Ráadásul egy Kuyt-helyzet után Dzsudzsák gyorsan ki is egyenlített. Volna. Amennyiben Moen játékvezető a gyorsan elvégzett szabadrúgást nem fújta volna vissza. Megjegyzendő, a második félidőben a hazaiak esetében egy hasonló szituációt simán továbbengedett...szerencsére nem lett baj belőle.

A hollandok láthatóan lazábbra vették a figurát, kicsit félvállról véve a magyar csapatot, és az sem rázta fel őket, hogy Rudolf, két remek Gera-passz után, kétszer is komoly helyzetbe került, ám Vorm védeni tudott. A szünet utáni első percben viszont már nem tudott - egy szöglet után Rudolf cselezte magát középre, lövése megpattant egy védő lábán és így labda a hálóban kötött. Ekkor talán már ébredeztek a hollandok, ám alig négy perccel később jött az újabb pofon: Dzsudzsák beadása után Gera kapásból kilőtte a rövid sarkot. Holland, magyar nem hitt ekkor a szemének: Magyarország 2-1-re vezetett Amszterdamban.

És holland, magyar nem hitt a szemének a következő fél órában sem, amikor egymás után potyogtak a gólok. A kábulatba és ámulatba esett hollandok előbb csak imádkoztak Rudolf és Priskin helyzeteinél, majd hatalmas szerencsével egyenlítettek: a 60. percben Sneijder Vadócz-al „kényszerítőzött", majd egy az egyben elrúgta Fülöp mellett a labdát. Egy újabb Priskin-ziccer után a 73. percben van Nistelrooy már a hollandokat juttatta előnyhöz, ám ez csak két percig tartott, mivel Dzsudzsák passza után Gera ismét kilőtte a kedvenc amszterdami kapusarkát.

Egyik ámulatból a másikba estek a szurkolók, a gond csak az volt, hogy Hollandia ekkora már végleg felpörgött, a magyar védelem pedig ismét gyengének bizonyult. A 78. percben Afellay keresztlabdája után Kuyt szerzett ismét vezetést az „oranjének", két perccel később pedig a Liverpool csatára egy pazar emeléssel tett pontot egy fantasztikus meccs végére.

2008 március 26. Ekkor kapott Hollandia utoljára három gólt, méghozzá Ausztria ellen (de 0-3-ról fordítani tudtak), hazai pályán pedig 2005 november 12.-én mattolták utoljára háromszor a holland védelmet. Akkor a fél évvel később világbajnoki címet nyerő Olaszország nyert 3-1-re. Érdekesség, hogy azt a találkozót is az AmsterdamArenában rendezték.

Eredmények:
D csoport:
Románia
- Luxemburg 3-1
gólok: Mutu (23., 67.), Zicu (77.) illetve Gerson (22.)
A csoport állása: 1. Franciaország 12 pont, 2. Fehéroroszország, Albánia 8p., 4. Bosznia 7p., 5. Románia 5p., 6. Luxemburg 1p.

E csoport:
Hollandia - Magyarország 5-3
gólok: van Persie (13.), Sneijder (60.), van Nistelrooy (73.), Kuyt (78., 81.) illetve Rudolf (46.), Gera (50., 75.)
A csoport állása: 1. Hollandia 18p., 2. Magyarország, Svédország 9p., 4. Moldova 6p., 5. Finnország 3p., 6. San Marino 0p.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: