2011-03-29 13:13:22• hírek • Szatmar.ro

Csak a különbség lehet a kérdés?

Egymástól teljes mértékben eltérő helyzetben várja Magyarország és Románia a kedd esti Európa-bajnoki selejtezőket: amíg előző továbbjutási esélyekkel, de esélytelenül várhatja a hollandiai fellépést, addig utóbbi szinte biztos győztesnek tekintheti magát Luxemburg ellen, mégis csekély esélye van arra, hogy ott lehet a lengyel-ukrán rendezésű kontinenstornán.

A E jelű selejtezőcsoportban Magyarország öt forduló után a második helyről vág neki az amszterdami kalandnak, amelyen a toronymagasan vezető Hollandia fogadja Egervári Sándor csapatát. A két együttes pénteken is összecsapott egymással, akkor Budapesten az oranje kocogva is 4-0-ra kiütötte a katasztrofálisan gyenge teljesítményt nyújtó hazai csapatot. „A magyar válogatott nem a legerősebb, amelyik ellen valaha is játszottam. Rövid időn belül harmadszor kapnak esélyt, hogy mutassanak valamit. Arra számítok, hogy a magyarok agresszívebben fognak játszani", fejtette ki nem túl hízelgő véleményét a magyar nemzeti tizenegyről Nigel de Jong, a holland válogatott kőkemény védekező középpályása. Aki ugyanúgy ott volt a pályán pénteken, mint tavaly júniusban, amikor a vébére készülő Hollandia barátságos meccsen 7-1-re söpörte el Dzsudzsákékat.

A magyar válogatott kezdőcsapatában több változás is várható, hisz Egervári úgy döntött, két csatárral küldi pályára csapatát az Amsterdam-Arenában: Rudolf mellett Priskin kap lehetőséget. A középpályán kimarad Koman, Varga és az eltiltott Elek, és mivel Hajnal sérülése nem jött rendbe, így vélhetően Vadócz és Pintér kerül a kezdőbe Gera és Dzsudzsák mellé. Annak tükrében, hogy pénteken a védelem értékelhetetlen produkciót mutatott, ebben a csapatrészben várható a legkevesebb változás: az eltiltott Lipták helyére Lázár kerülhet. Csere várható viszont a kapuban: az első gólnál hibázó Király helyét Fülöp veheti át.

Pénteken láthattuk, hogy amikor a magyar válogatott a védekezéssel akart kifogni a hollandokon, akkor ez hatalmas kudarc lett. Kérdés, amikor támadni akar, akkor az mennyire fog menni neki?



A látszat csal: Magyarország nem állt a helyzet magaslatán pénteken Hollandia ellen fotó: mlsz.hu


Magyarországgal szemben Romániának már csak igen csekély esélyei vannak arra, hogy legalább a második helyet megszerezze a csoportban: Razvan Lucescu tanítványai két ponttal utolsó előttiek a D csoportban, öt egységgel lemaradva az előttük álló Bosznia mögött. Kedd este Mutuék az utolsó, Luxemburg nevű szalmaszálba kapaszkodhatnak: a félprofi játékosokból álló hercegségbeli együttest mindenképpen le kell győzniük. Intő jel ugyanakkor, hogy amíg Románia idei három meccséből egyet sem tudott megnyerni, addig Luxemburg kettőből egy sikert besöpört!

Ráadásul nem is akárki volt az áldozat, hanem a nyári világbajnokság egyik meglepetése, Szlovákia. Nem szabad figyelmen kívül hagyni azt sem, hogy Luxemburg ugyanúgy 0-0-ás döntetlent és 2-0-ás vereséget ért el Fehéroroszország illetve Franciaország ellen, mint Románia. A transfermarkt.de honlap szerint mellesleg összesen öt nagyhercegségbeli futballista játszik külföldön. Közülük hárman német ificsapatokban, Lars Gerson pedig a norvég második vonalban szereplő Kongsvingerben. Az egyedüli profi labdarúgó Mario Mutsch, aki jelenleg a francia második osztályban szereplő Metzet erősíti (szó szerint, hisz eddig 23 bajnokin kapott lehetőséget). A 26 éves szélső védő korábban szerepelt a svájci élvonalban (Aarau) és a nyáron oda is tér vissza: a magyar válogatott Vanczák csapattársa lesz a Sionnál. További érdekesség a luxemburgi labdarúgásról, hogy a Szlovákia ellen duplázó Daniel de Mottáért 2008-ban 45.000 eurót fizetett az Etzella Ettelbrücknek a Dudelange együttese. Mindezt gólkirályként!

Ehhez képest idén nyáron a Schalke három millió eurót utalt át a Kolozsvári CFR számlájára Deac játékjogáért, a szélső mégis kikerülhet a kezdőcsapatból a boszniai vereség után. A szombati találkozóhoz képest Lucescu öt poszton is cserét fontolgat: a sérült Tamas helyére Gardos kerülhet a védelem tengelyében, Sapunaru felépültével pedig visszaveszi helyét a védelem jobb oldalán Rapától. Deac helyére Zicu, Alexa helyére pedig Muresan kerülhet, míg a kapuban ezúttal Tatarusanu kaphat lehetőséget.
Keddi selejtezők:
E csoport: Magyarország - Hollandia 21.30 M1
D csoport: Románia - Luxemburg TVR1 20.45

Luxemburg nem szeretne pofozógép lenni
Luxemburg nem szeretne pofozógép lenni


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: