2010-07-30 13:25:54• hírek • Kocsis Zoltán

Megdöbbentő ír rekord

Smyth az elődöntőig jutott a 100 méteres síkfutás számában - vakon.

Normális esetben talán senki sem kapta volna fel a fejét a Barcelonában zajló 20. atlétika Európa-bajnokságon, amiért az ír Jason Smyth 10,43 másodperces idejével bejutott a 100 méteres síkfutás elődöntőjébe.

Ám a 23 esztendős sportoló esete nem mondható normálisnak, tekintve, hogy gyakorlatilag vak: látása az optimálishoz képest mindössze tíz százalékosan működik!

Smyth a 2008-as pekingi paralimpián „robbant be" a sportvilág közvéleményébe, amikor mind 100, mind 200 méteren nyerni tudott, amiért Usain Bolthoz kezdték hasonlítani.

Az ír sportoló azonban Barcelonában írt történelmet, hisz ő lett az első fogyatékkal élő, aki atlétika Európa-bajnokságon vett részt az egészségesek között. És ha már ott volt, be is jutott az elődöntőbe. „Az elődöntő volt a tervem. Persze, egy dolog valamit kitűzni magunk elé és egy másik dolog azt gyakorlatba is ültetni", mondta az előfutam után. Ő azonban máris újabb célokat tűzött ki maga elé: amellett, hogy a 2012-es paralimpiai játékokon szeretné megvédeni címeit, Londonban az egészségesek között is indulni akar.

Barcelonában az elődöntőben Smyth bámulatos kiegyensúlyozottságról tett tanúbizonyságot, hisz az elődöntőben is 10.46 másodpercet futott. Más kérdés, hogy ezzel a negyedik helyen ért célba és nem jutott be a fináléba. Bár részvételével máris győztesnek tekinthető!

 

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: