2009-09-25 15:28:21• hírek • Parajdi Andrea

Elbukott, de megérte

Annak ellenére, hogy elbukott, nem volt sikertelen az RMDSZ és a PNL által közösen benyújtott bizalmatlansági indítvány, hiszen így legalább mindenki tisztán láthatja, hogy még a koalícióban lévő kormánypárt sem ért egyet a törvénytervezetekkel - véli Günthner Tibor szenátor és Erdei D. István parlamenti képviselő.

Ahogyan az ismert a kormány felelősséget vállalt három törvénycsomagjáért: az oktatásról, a közalkalmazotti szféra egységes bérezéséről és az állami ügynökségek szerkezeti átalakításáról szóló törvénytervezetekért.

-Az RMDSZ kifogásolta a törvénycsomagokért való gyors felelősségvállalást, hiszen az alkotmány szerint egyszerre csak egyetlen egy törvényért lehet felelősséget vállalni. Már ezzel az eljárással is az alkotmányosság határait súrolta a kormánypárt, éppen ezért nem akartuk őket követni, hogy három törvénytervezetre három bizalmatlansági indítványt nyújtsunk be, azonban módosítóindítványt több mint százat tettünk le - mondta Erdei D. István, parlamenti képviselő a pénteken megtartott sajtóértekezleten. Az RMDSz úgy döntött, hogy azt a törvényt támadja meg, amely a legszélesebb társadalmi réteget érinti, és amely az elmúlt időszakban számos megmozduló tiltakozás generátora volt, vagyis a közalkalmazottak egységes bérezéséről szóló törvénycsomagot.

-Nem az elképzelést támadjuk, ugyanis az egységes bértörvény szükségességét az RMDSZ is fontosnak tartja, csupán úgy véljük ennek a jogszabálynak kidolgozottnak kell lennie, amely hosszútávon is eredményesen alkalmazható. Ezért keressük a törvénytervezet hiányosságait - mondta a képviselő, aki néhány negatív példát is kiemelt: a kormány több alkalmazottat is kényszerszabadságra akar küldeni a közszférából, amely önmagában alkotmányellenes, hiszen csupán azok mehetnek fizetetlen szabadságra, akiknek különböző okból meghatározott periódusban nincsen munkájuk - fejtette ki Erdei - vagy itt vannak például olyan tisztségek, amelyek a jövőben a törvény miatt elveszíthetik népszerűségüket (egészségügyi dolgozók, polgármesterek, ügyészek) éppen azért, mert egy egyetemet végzett diplomás fiatalnak nem lesz érdeke, hogy kevés fizetésért azt a szakmát válassza.

-Ha ez a törvény életbe lép sok olyan fiatal lesz, aki az új jogszabályoktól nagy pofont kap majd - fűzte hozzá a képviselő, aki elmondta az RMDSz támogatja azt az intézkedést, hogy a kormánynak harminc nap alatt fel kell állítania egy olyan szakbizottságot, amely 2010. június 30-ig elkészíti az egységes bérezési törvényt, és szabályozni fogja a fizetéseket.

Günthner Tibor szenátor szerint a bizalmatlansági indítvány még ha elbukott is, nem volt felesleges. -Háromfelé szakadt a parlament: egyharmada mellette, egyharmada ellene szavazott és egyharmada pedig nem kívánt élni a szavazati jogával. Számunkra mindent elmond az, hogy a kormánykoalícióban lévő szociáldemokrata párt egy ilyen törvénytervezetnél a tartózkodás lehetőségét választotta, így bebizonyosodott, hogy még ők maguk sem értenek egyet a kormányon lévő politikai párt nézeteivel - nyilatkozta a szenátor.


Günthner és Erdei szerint nem volt felesleges az RMDSZ bizalmatlansági indítványa.
Günthner és Erdei szerint nem volt felesleges az RMDSZ bizalmatlansági indítványa


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: