2006-09-04 10:30:59• hírek • Szatmar.ro

Folytatódik a fiatalítás az RMDSZ-ben

markoakademia1Az Európai Uniós csatlakozással a közösségen belül csökkeni fog a kitelepedésre való késztetés.
markoakademiaRománia Európai Uniós csatlakozásával a közösségen belül csökkeni fog a kitelepedésre való késztetés – jelentette ki Markó Béla szövetségi elnök szombaton, Félixfürdőn, a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) Akadémiáján.

A főként aktuálpolitikai és demográfiai kérdésekről szóló előadásában az RMDSZ elnöke úgy értékelte, az önkormányzati választásokon való részvétel az Európai Unióban nincs állampolgársághoz kötve, így a jövőben gyökeresen meg fog változni a társadalmi életben való részvétel iránti szemlélet. Ugyanígy, a kettős állampolgárság kérdésének sok vetülete elveszti majd a jelentőségét, hiszen ugyanannak a közösségnek leszünk részesei mindannyian. Ennek eredménye a végleges eltávozásra való késztetés csökkenése lesz. Az elnök elmondta, az RMDSZ-en belül már évekkel ezelőtt beindult egy fiatalítási folyamat, ennek eredményeként RMDSZ számos esetben fiatal politikusokat nevezett ki kormányzati és önkormányzati tisztségekbe, akik egyébként hatékonyan végzik a rájuk bízott feladatokat. Ennek kapcsán úgy értékelte: a helytállás próbája a kormányzatban való részvétel. – Számunkra az jelent erényt, hogy másak vagyunk, és hogy az erdélyi szemléletet kívánjuk érvényesíteni a román politikában – hangsúlyozta.

Az RMDSZ belső reformjáról szólva, a szövetségi elnök elmondta, várja a szövetségen kívül helyezkedő csoportok javaslatait is egy olyan érdekképviselet létrehozása érdekében, amelyben valamennyien megtalálják a helyüket. - Meg kell erősíteni a politikai egységet az erdélyi magyar közéletben: azok, akik jelenleg az RMDSZ-szel szemben állnak, be kell lássák, hogy csak egységes politikai fellépéssel lehet érvényesülni – szögezte le

Markó Béla rámutatott: a romániai magyar társadalom az elmúlt 16 évben sokszínűvé vált, így a Szövetségnek nem kellene többé a civil szervezetek munkájat végeznie, ellenben ezekkel szoros partneri viszonyt kell fenntartania, és életképes együttműködési módozatokat kell kialakítania. Továbbá, újra kell gondolni az Ügyvezető Elnökség, a Szövetségi Egyeztető Tanács szerepét, a Szövetségi Képviselők Tanácsának összetételét, és növelni kell a helyi szervezetek felelősségét. Az elnök szerint ugyanakkor a kisebbségek jogállásáról szóló törvény elfogadása nélkül is létre kell hozni majd a kulturális autonómia-tanácsokat. A pártjelleg kialakítására vonatkozó javaslatokkal kapcsolatban az elnök elmondta, a szervezeten belüli fegyelem, illetve a felelősségre vonhatóság növelésére van szükség, ugyanakkor továbbra is meg kell őrizni az RMDSZ szövetség-jellegét.
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: