2012-06-04 20:47:20• hírek • Szatmár.ro

Együtt a fejlődés érdekében Börvelyért

Kiss Zoltán, Börvelyben született, 43 éves, nős, egy gyerek édesapja. Tanulmányait a Börvelyi Általános Iskolában kezdte, az érettségit a Nagykárolyi Iuliu Maniu Iskolaközpontban tette le, az idén közigazgatási diplomát szerzett a Babes Bolyai Tudományegyetem Szatmárnémeti kirendeltségén. A börvelyi RMDSZ alelnöke 2000 és 2008 között, 2008 és 2012 között ügyvezető elnök. A börvelyi Református Egyházközség főgondnoka, a Börvelyi Stărunta futballcsapat egyesületének elnöke. 2008-tól a község alpolgármestere.

- Ön ismét harcba száll Börvely polgármesteri székéért, ahogyan tette ezt négy évvel ezelőtt, ugyancsak az RMDSZ színeiben. Melyek azok az okok, amelyek motiválják, hogy ismét megméretkezzen a választásokon?

- 2008-ban elkezdtünk egy munkát, illetve olyan tervekkel indultunk a helyhatósági választásokon a helyi RMDSZ tanácsos-jelöltjeivel, amelyek megvalósításával, véghezvitelével a községet szerettük volna fejleszteni, építeni. Alpolgármesterként is igyekeztem azokat az elképzeléseket, az RMDSZ-es tanácsosokkal együtt megvalósítani, véghezvinni, de bizonyos helyi okok miatt nem az elképzeléseink szerint alakultak ezek a dolgok. A 2012-2016 - os időszak alatt nemcsak, hogy be szeretnénk fejezni mindazokat a terveket, megvalósításokat, amelyeket a 2008-as választások során elképzeltünk, hanem mindazokat a lehetőségeket, amelyek mellett négy év során „elment" a börvelyi önkormányzat, holott a lehetőségek adottak volna. A 2012-es évvel kezdődően mindezeket közös erővel megvalósítjuk azért a közösségért, amelyben élünk, a gyerekeinkért, az egyházért, és mivel az elkövetkező években nagy lehetőségek rejlenek, ezt szeretném minél hatékonyabban kihasználni.

- Említette, hogy a 2008-ban megígért megvalósításokat bizonyos helyi okok miatt nem sikerült véghezvinni. Melyek voltak ezek a tervek?

- A 2008-as választáskor olyan célokat tűztünk ki magunk elé, mint az utak és a járdák rendbetételét, jó kapcsolatok kialakítása testvértelepüléseikkel, környezetünk rendben tartását, hogy jobb és szebb körülmények között éljenek a helyi lakosok, illetve azok a vendégek is jól érezzék magukat, akik ellátogatnak a községbe. Programjainkban szerepelt még a vállalkozók támogatása, hogy több munkahely létesüljön Börvelyben, valamint hogy tovább adjuk utódainknak a hagyományos mesterségeket, és nem utolsó sorban biztonságot és tisztaságot a községben, és a hozzá tartozó Újbörvelyben és Lucăceni-ben. A 2008-as választáson ígéretet tettem továbbá a Vasút utca modernizálására, de a körülmények úgy hozták, hogy amikor már elértük volna ezt a célt, önhibámon kívül, nem tudtam megvalósítani, bármennyire szerettem volna. Alpolgármesterként nehezen lehet betartani azokat az ígéreteket, amelyeket a jelölt a kampány során tesz, de mivel nem alakult kielégítően az együttműködés, az akkor megígért dolgokból csak keveset valósíthattunk meg. Bízom abban, hogy a község, többek között, mert Börvely a megyében az egyik legerősebb RMDSZ-es településnek számít, sikerrel járok az idei megmérettetésen, és akkor mindenképpen teljesítem azt, amit az embereknek megígértem.

- Ha jól értem, több probléma akadályozta munkáját az elmúlt négy év során, mégis mindezek ellenére sikerült, a lehetőségekhez mérten, megvalósításokat véghezvinnie az RMDSZ-es tanácsosokkal együtt?


- Igen, több dolgot is sikerült megvalósítani az elmúlt négy évben Börvelyben és a hozzá tartozó településeken: parkolót, járdát építettünk a tömbház előtt, utcákat köveztünk le, a hosszított programmal működő, úgynevezett „gyári óvodát" új nyílászárókkal láttuk el, illetve belső felújításokat végeztünk az épületben. A település vízvezetékeit többször javítottuk, illetve több mint egy kilométernyi bővítést is végrehajtottunk. Egy nehézgépet is sikerült vásárolni a községnek, amellyel a község útjait tartjuk karban, illetve olyan problémákat oldunk meg, amelyekhez egy ilyen gép használata szükséges. Gyógyszertárat létesítettünk a központban. Az elmúlt négy évben arra törekedtünk, hogy a község áram, vízellátása tökéletesen működjön, amelyet 2008 után sikeresen meg is oldottunk. A választásokat követően nehéz helyzetbe kerültem alpolgármesterként, de amit a lehetőségek engedtek, azokat teljesen kiaknáztam. A futballpályánál levő öltöző, valamint az újbörvelyi iskola tetőszerkezetét felújítottuk, illetve a lucăceni óvoda is rehabilitáción esett át. Az adott lehetőségekhez mérten néhány új munkahelyet is sikerült teremtenünk, valamint a börvelyi kultúrház színpad és két kistermét is felújítottuk. A börvelyi egészségügyi és fogorvosi rendelőt is modernizáltuk. A településen soha nem volt vízhiány, kivételt képez sajnos azonban ez alól a börvelyi tömbház helyzete, ahol csak időszakosan van víznyomás, de ennek a problémáját a közeljövőben megoldjuk. A Tiborszállás - Börvely útvonal kiépítésére irányuló projekt megnyerése. Olyan közösségépítő rendezvényeket szerveztünk, mint az I. Börvelyi RMDSZ családi nap, öreg fiúk futball mérkőzése, illetve szép számban segítettük a helyi lakosokat magyar állampolgárságuk elnyerésében, valamint részt vettünk a megyei böllérversenyen is.

Alpolgármesterként egyik fontos szempontnak tartottam, hogy a község területén ne legyen szemét, ezért hatékonyan dolgoztunk ennek érdekében. Az egyik leglényegesebb beruházás számomra, nemcsak börvelyi lakosként, hanem RMDSZ-es elöljáróként is a Kraszna folyón átívelő új híd, amelynek kivilágítását a közeljövőben amely többek között a Szatmár Megyei Tanács, elsősorban Csehi Árpád Szabolcs elnök jóvoltából valósult meg, aki a község életében történt fontos beruházásokban, felújításokban, mint a már említett híd, hatékony segítséget nyújtott, valamint, ha bármilyen probléma adódott a község életében, mindig a rendelkezésünkre állt. Véleményem szerint, ha megyei szinten nem az RMDSZ foglalna el vezető helyet, akkor mindenképpen jelentős visszaesés lenne a most nagyszabású fejlődést mutató Szatmár Megyében. A beruházások, megvalósításra váró projektek mindenképpen vagy megszűnnének, vagy egy lassú fejlődési folyamat venné kezdetét, ellentétben a most tapasztalható dinamizmussal, továbbá ez kihatna a kisebbségi helyzetben levőkre, elsősorban a magyarságra is.

- Milyen tervek, megvalósítások állnak a 2012 - 2016 -os mandátum középpontjában?

- Az egyházi épületek, templom, parókia fűtésének megoldása, a vízlevezető árkok tisztítása és karbantartása, annak érdekében, hogy a községet ne fenyegesse többé a víz. Járdák öntése fontossági sorrendben mindhárom településen. A Börvelyi Általános Iskola tetőszerkezetének és a nyílászárók cseréje, az iskola fűtésének korszerű megoldása, sportcsarnok építése, park és játszótér kialakítása, munkahelyteremtés, a nyugdíjasok segítése, az utcák aszfaltozása, a szennyvízrendszer kiépítése, közösségépítő rendezvények szervezése, a kultúra, sport, vallás illetve az ifjúság kiemelt támogatása, fúvószenekar alapítás. Újbörvelyben az utak és a járdák rendbetétele, az óvodák tetőszerkezetének felújítása, a mezei utak lekövezése. Ezek volnának azok az alapvető dolgok, amelyeket megszeretnénk megvalósítani a településeinken, de fontos szempontként kezeljük mindazokat a lehetőségeket, beruházási megvalósításokat, amelyeket az elkövetkező négy év felkínál. Nem hagyjuk ismét magunk mellett elhaladni a fejlődés vonatát, hanem jegyet váltunk és felszállunk rá, mivel az RMDSZ szervezete nyerte meg mindig Börvelyben a polgármesteri széket, igaz, kivételt képez a 2008-as választás. Továbbá bízva az emberek magyarság tudatában, illetve abban, hogy a józan eszükre hallgatva tudják, hogy melyik az a szervezet, amelyik nemcsak helyi, megyei, országos szinten ért el jelentős dolgokat, valamint a csapat, amellyel a választáson indulok, egy magabiztos, megbízható, dinamikus, fejlődést akaró társaság, akikkel együtt élvezzük az emberek bizalmát.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: