2009-09-18 01:05:28• hírek • Szatmar.ro

Magabiztos kolozsvári győzelem

A Steauát leszámítva jól szerepeltek a román csapatok az EL első fordulójában.

Talán a vártnál is jobban kezdtek a román csapatok az Európa-liga első fordulójában, hisz a Temesvár pontot rabolt az Ajax otthonában, a rapszodikus Dinamo Grazban nyert, míg a CFR magabiztosan győzte le Kolozsváron a Köbehavn csapatát. Egyedül a Steaua okozott csalódást, mivel 0-0-ás döntetlenre volt csak képes odahaza a Sheriff Tiraspol ellen.

A legnehezebb feladat előtt a Temesvár állt, amely a holland rekordbajnok, négyszeres BEK/BL-győztes Ajax otthonában lépett pályára. A bánságiak előkapták a Donyeckből jól ismert taktikát, foggal-körömmel védekeztek, a támadást csak a Parks-Bucur kettősre hagyták, nekik kellett lecsapniuk az előrevágott labdákra. Az Ajax szinte végig nyomasztó fölényben játszott, ötös fokozatban rohamoztak, ám játékából hiányzott a nyugalom és a türelem. Így is sorra alakították ki helyzeteiket, a románok legjobbjai a középső védő Nibombe és a kapus Pantilimon voltak, míg a túloldalon Stekelenburgnak igazán komoly védeni valója egy sem akadt. A Temesvár hatalmas pontot szerzett, ám a következő fordulóban egyszerűen kénytelen lesz kijönni a bunkerből a Dinamo Zágráb ellen. A horvátok mellesleg, némi meglepetésre, odahaza vereséget szenvedtek a Juhász Rolandot végig a soraiban tudó Anderlecht ellen.

Szintén idegenben lépett pályára a Dinamo, ám a Sturm Graz nem rendelkezik akkor renoméval, mint az Ajax. Sem pedig akkora tudással, így aztán a román gárda az első félidőben végig fölényben játszott, N'Doye, Torje és Andrei Cristea révén öt nagy helyzetet puskázott el - utóbbi két lesgólt is szerzett. A második félidő elején az osztrákok megpróbálták kiegyenlíteni az erőviszonyokat, így csökkent a nyomás rajtuk, ám így is a Dinamo volt veszélyesebb, Alexe gólját azonban les miatt nem adták meg. A 74. percben aztán először állt közel a gólszerzéshez Arnold Schwarzenegger szülővárosának csapata, hét perccel később aztán bánhatták az elszalasztott lehetőséget. A 81. percben ugyanis egy szöglet után Tamas elé került a laszti, aki 16 méterről a bal sarokba csavart. Bár az utolsó percekben Mavric és Muratovic is közel állt az egyenlítéshez, a Dinamo nagyon értékes pontot szerzett idegenben. A csoport másik meccsén, nem kis meglepetésre, a Galatasaray könnyedén, 3-1 arányban nyert a Panathinaikosz otthonában.

Ha már az egy évvel ezelőtti eseményeket említettük, a Kolozsvári CFR akkor a teljes európai kupaősz egyik legnagyobb meglepetését okozta római győzelmével, most a dán Köbenhavn legyőzése nem számított annak. Az erdélyiek rögtön az elején fölényt alakítottak ki, Culio, Dubarbier, Kone (kétszer is) közel állt a gólszerzéshez, Deac lövése pedig a kapufáról ment mellé. Ezzel szemben a dánok csak Santin veszélyes lövését tudták felmutatni. A helyzet nem változott a szünet után sem, attól eltekintve, hogy az 54. percben Culio megszerezte a vezetést: egy szabadrúgást Peralta gurított vissza elé, ő pedig állítás nélkül a hosszú felsőbe csavart. Húsz perccel később már kettő volt a kolozsváriak előnye, ekkor Traore bombája vágódott a lécről a hálóba. A dánok ezután kissé összekapták magukat, Sionko kétszer is bravúrra késztette Nuno Clarót, a slusszpoén azonban Deacé volt: lövése a felső lécről vágódott le - a lassításból kiderült, hogy a gólvonal mögé. A csoport másik meccsén Dzsudzsák Balázs végig pályán volt a PSV színeiben, amely 2-2-es döntetlent ért el a Sparta Prága otthonában.

A játéknap előtt mindenki a Steaua dolgát tartotta a legkönnyebbnek, hisz a Sheriff Tiraspol a leggyengébb csapat, akikkel a román csapatokat most összesorsolták. Ám ezúttal is beigazolódott, szurkolók nélkül nehéz játszani. Az első félidőben szinte semmi nem történt, a Steaua némi fölényt harcolt ki, ám csak egyszer lőtt kapura - a 9. percben Rada labdája súrolta a kapufát-, a moldovaiak pedig szervezetten védekeztek. Sőt, a szünet után ők hagyták ki a meccs legnagyobb helyzetét, amikor Volkov öt méteres lövését Zapata hatalmas bravúrral védte. Bár a későbbiekben Nicolita és Kapetanosz megszerezhette volna a vezetést, ez elmaradt, a 93. percben pedig a vendégek hagytak ki egy újabb nagy helyzetet. A csoport másik meccsén a Twente az est egyik legnagyobb meglepetését okozta azzal, hogy Nkufo két góljával fordítani és nyerni tudott a Fenerbahce otthonába.

Eredmények:

A csoport:
Ajax-Temesvár 0-0
Dinamo Zágráb-Anderlecht 0-2
gólok: Bernardez (74.), Legaer (88.)

F csoport:
Sturm Graz-Dinamo 0-1
gól: Tamas (80.)

Panathinaikosz-Galatasaray 1-3
gólok: Szalpingidisz (77.), illetve Elano (5.,56.), Baros (47.)

H csoport:
Steaua-Sheriff Tiraspol 0-0

Fenerbahce-Twente 1-2
gólok: Topuz (71.), illetve Nkufo (75.,80.)

K csoport:
Kolozsvári CFR-Köbenhavn 2-0
gólok: Culio (54.), Traore (75.)

Sparta Prága-PSV Eindhoven 2-2
gólok: Hubnik (76.), Zeman (87.) illetve Jonathan (80.,90. 11-es)

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: