2013-11-28 12:41:15• hírek • Kocsis Zoltán

Csütörtökön átadták a terelőutat, indulhat a kamionforgalom

Szatmárnémeti észak-keleti részének lakói fellélegezhetnek: napokon belül megszabadulnak a sűrű teherforgalom jelentette problémáktól. Csütörtök délelőtt átadták ugyanis azt a terelőutat, amely az országhatár felől érkező kamionokat a pusztadaróci útról a lázári útra vezeti át.

A Dobó (Lacrimioarei), a Honvéd (Unirii), a Fehérgyarmati (Aurel Vlaicu) utcákon lakók egyik legnagyobb problémáját okozta a jelentős mértékű teherforgalom - ezen kíván enyhíteni a terelőút, amely összeköti a Fehérgyarmati utat a Lázári úttal, így a kamionoknak nem kell behajtaniuk az észak-keleti városrészbe. Mindezt kiemelte rövidke beszédében Dorel Coica polgármester a csütörtöki átadáson.

Adrian Stef megyei tanácselnök kihangsúlyozta, hogy a terelőút egy nagyon fontos megvalósítás, amely megelőzi a körgyűrűt és a harmadik Szamos-hídat. Utóbbiakkal kapcsolatban kijelentette, elkészült a dokumentáció, jelen pillanatban a kivitelezési licitre és a kisajátítási folyamat lezártára várnak. Reményét fejezte ki, hogy a finanszírozást az Európai Unió 2007-2013-as költségvetési periódusában fel nem használt összegekből sikerül biztosítani.

Marcela Papici alpolgármester kiemelte, hogy ezzel a beruházással sikerül megállítani a tehermentesített utak és a környező házak állagának romlását, míg Mircea Govor a december elsején esedékes nemzeti ünnep alkalmából a szatmáriaknak szánt ajándékról beszélt. „Olyan megoldást találtunk, amilyenre korábban senki más nem gondolt. És a nagy megvalósítások ideje csak ezután következik! Az USL minden problémát megold!", jelentette ki a megyei tanács elnöke.

A terelőút történelme azonban korábbra nyúlik vissza. Előbb a megyei tanács bekötőútként szerette volna megépíteni, majd 2007-ben egy izraeli cég idősek otthonát akart építeni a „mező közepére". Ekkor készült egy városrész-rendezési terv is, amely engedélyezte számukra az útépítést. Ez adott lökést a terelőút megvalósításához is, amelynek előbb a megyei tanács és a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal közösen vágott neki, majd utóbbi egyedül folytatta. A megyeközpont 2011-es költségvetésében kapott helyet a tervezés, a 2012-esben pedig a kivitelezés egy részének finanszírozása. A kivitelezési licitet 2012 tavaszán írták ki, ekkorra pedig lezárult a kisajátítási folyamat is.

A közbeszerzési licit körüli szokásos bonyodalmak és kisebb-nagyobb technikai problémák miatt a konkrét építkezési munkálatok 2013 májusában kezdődtek. Stelian Popa, a kivitelező Constructii Drumuri igazgatója elmondta, a talaj instabilitása miatt sok helyütt a tervezettnél nehezebb feladatokat kellett megoldaniuk, mélyebb alapot építeniük.

A terelőút hossza 2935 méter, szélessége 6 méter - ehhez jön még egy-egy méternyi, tört kővel leszórt perem, valamint az árok az útvonal mindkét oldalán. Az eredeti tervek szerint az alapot 30 centiméter vastag sóder és 30 centiméter vastag törtkő képezte volna, de Popa elmondása szerint volt olyan, hogy másfél méteres alapot kellett feltöltetni egy korábbi vízfolyás miatt. Az aszfalt vastagsága 18 centiméter, ebből hat centiméter a kopófelület. Az útvonal megépítéséhez két darab, egy méter átmérőjű valamint két darab, 80 centiméter átmérőjű betoncsövet is felhasználtak, míg a leágazásokhoz további hét darab, egyenként 60 centiméter átmérőjű betoncsövet építettek be.

A munkálatok során közel 40.000 köbméter földet mozgattak meg, 30.000 köbméter sódert, 25.000 köbméter követ és 11.000 tonna aszfaltot használtak fel. A kivitelező négy év garanciát vállalt az útra.

A beruházás összértéke 4,3 millió lej. Ebből 3,4 millió maga az építés értéke, a fennmaradó összeg az egyéb költségeket - beleértve a kisajátítást is - fedezi. A földeken dolgozó traktorok máris használatba vették az utat (jelentős sarat hordva fel rá), az útjelző táblák „beüzemelését" követően a teherautók rendelkezésére is áll az új terelőút, a polgármesteri hivatal pedig megteszi a szükséges lépéseket, hogy az út felkerüljön a GPS-es térképekre is.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: