2008-10-05 15:30:35• hírek • Szatmar.ro

Csökkennek Románia koeficiensei

 

Az UEFA kupában (le)szereplő öt román csapat teljesítményének következtében csökkentek Románia UEFA-koeficiensei, amelyeknek döntő szerepe van az európai kupákban induló klubok számának meghatározásában.

Az európai kupaszezon kezdete előtt sokan féltek attól, hogy a nemzetközi kupaporondon kevés tapasztalattal rendelkező egyesületek esetleges gyengébb szereplése miatt csökken majd az ország koenficiense, ami maga után vonja a nemzetközi kupákban induló csapatok számának csökkenését. Az UEFA ugyanis minden egyes bajnokságnak egy koeficienst számol, majd öt éves átlagot készít. Az átlagolás következtében dől el, hogy az illeti bajnokságot hány csapat képviseltheti a nemzetközi kupákban. Egy bajnokság koeficiensét úgy számolják ki, hogy a résztvevő csapatok által szerzett pontokat elosztják az induló csapatok számával. Minden győzelem két, minden döntetlen 1 pontot ér. Pluszpontokat lehet szerezni, ha egy csapat kvalifikálja magát a csoportkörbe.

Az idén Romániát rekord számú, hét csapat képviselte az európai kupákban, ám ezek nagyrésze, elsősorban az UEFA-kupában indulók, nem igazán gyarapították az eddig megszerzett egységeket. Az idei évben a román bajnokság a 20. helyen tanyázik, az öt éves átlagot tekintve a hetedik. Ezen helyezés következtében jövőre a román bajnok a csoportkörben, az ezüstérmes a második selejtezőkörben kezdi meg szereplését a Bajnokok Ligájában, egy körrel korábban tehát, mint az idén a Steaua. Ezen kívül további négy csapat képviselheti majd Romániát az UEFA-kupában.

A gond akkor van, ha Románia visszaesik a 10. helyre, mert akkor elveszítene egy UEFA-kupa indulást. Márpedig a román bajnokságot követő pozíciókban csupa olyan ország van, amelyeknek a csapataik nagyobb számban maradtak állva az európai kupákban. A nyolcadik Hollandiát a PSV képviseli a BL.-ben, viszont öt csapat (Ajax, Feyenoord, Twente, Heerenveen, Nijmegen) bejutott az UEFA-kupa csoportkörébe. A kilencedik helyezett Portugália két csapattal képviselteti magát a Bajnokok Ligájában (Porto, Sporting, ráadásul mindkettőnek komoly továbbjutási esélyei vannak), további kettő pedig az UEFA-kupában (Benfica, Braga). A 10. heleyn lévő Ukrajna valamivel rosszabbul áll, a két BL-csapat (Sahtior Donyeck, Dinamo Kijev) mellett csak egy csapat szerepel a második számú kupasorozatban (Metalist Harkov).

Romániak ugyanakkor már csak a Kolozsvári CFR és a Steaua szerezhet pontokat. És ezeket ugye hétbe kell osztani.


Idei tabella:

  1. Ciprus
  2. Spanyolország
  3. Anglia
  4. Dánia
  5. Olaszország

20. Románia


Öt éves átlag:

  1. Anglia
  2. Spanyolország
  3. Olaszország
  4. Németország
  5. Franciaország
  6. Oroszország
  7. Románia
  8. Hollandia
  9. Portugália
  10. Ukrajna
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: