2010-03-10 15:19:31• hírek • Tóth Klarissz

Csípős és érzéki élvezet

A gasztronómia világában jártasak tisztában vannak azzal, melyik fűszer milyen jótékony hatással rendelkezik, és milyen csodákat fejt ki a szervezetben.

Fogyasztói preferenciától függően vannak édesszájúak, mások a savanykás, megint mások a csípős ízvilágért rajonganak. A csípős paprikának megannyi változata ismert, fogyasztásának pedig világviszonylatban nagy hagyománya van. Egyes kultúrákban (mexikói, indiai, kínai, afrikai és magyar) felhasználása már-már kulináris rítussá vált. Markáns ízű növény, zöldség ami rendkívül népszerű fűszer is egyben. Csípős ízét a kapszaicin nevű anyagnak köszönheti, ami a szájban égető érzést vált ki. A paprika csípősségének is van mértékegysége, amit a „Scoville-skálán" (SHU) mérnek. Ezen a skálán az Erős Pista meglehetősen enyhe erősségűnek bizonyul. Ezzel szemben a Tabasco, a Habanero és a Jolokia a legcsípősebb élelmiszer-ipari termékek közzé tartoznak. Ez utóbbi a világ legerősebb csípős paprikája, melynek csípős utóízét akár 10-12 óra elteltével is érezni lehet. Nem véletlenül mondjuk, hogy „A jó paprika kétszer csíp". A csípős paprikában található kapszaicin nem kizárólag az ízlelőbimbókra hat, hanem a szervezet hőinger idegvégződéseire is. Ez a hatóanyag ingerli a hőérzékelésért felelős idegvégződéseket, ezért a csípős paprika fogyasztását követően hirtelen melegünk lesz és izzadni kezdünk.

A csípős paprika felhasználása meglehetősen sokrétű: gyógyszerek, különböző gasztronómia különlegességek valamint egyes kozmetikai termékek közkedvelt alapanyagául szolgál. Kevesen tudják, hogy tömegoszlatáskor csípős paprika alapú könnygázt alkalmaznak. A csípős paprika csodaszámba menő gyógyhatásairól világszerte ódákat zengenek: serkenti a vérkeringést, influenza, torokgyulladás és megfázásos betegségek esetén baktériumölő hatású, hajhullás ellen is felhasználják, javítja a memóriát, szív-, és érrendszeri bántalmak esetén szintén jótékony hatású, jót tesz a hangszálaknak, elűzi a fáradságérzetet, éberré tesz és felfrissít, csökkenti a koleszterint, de egyes daganatos betegedések megelőzéseként is ajánlott. Magas foszfor-, Béta-karotin-, kálium- és kalciumtartalmának köszönhetően semlegesíti a káros szabad gyököket. Kisebb dózisban fogyasztva hozzájárul a normális emésztéshez, P-, E-, A-, B1-, B2- és rendkívül magasabb C-vitamindózissal rendelkezik.

Fokozza a gyomornedvek elválasztását, serkenti az emésztést, javítja az anyagcserét, ezáltal a fogyókúrázók legjobb barátjaként tartják számon, mivel hatóanyagainak köszönhetően felgyorsítja a lerakódott zsírfölösleg égetését, ezáltal a zsírsejtek mintegy önmagukat semmisítik meg. Kevesen tudják, hogy a látást is javítja, megszünteti a hasmenést, a kapszaicin tartalmú krémet pedig narancsbőr kezelésére, migrénes panasz és ízületi bántalom enyhítésére is alkalmazzák. Az ínyencek a csípős paprikából készült extrém különlegességektől (csípős paprika lekvár vagy a chilis csokoládé) sem riadnak vissza. Hatóanyagainak köszönhetően fájdalomcsillapító hatású, endorfinokat szabadít fel az agyban vagyis mozgósítja a szervezetben a boldogsághormonokat. Amennyiben az ízlelőbimbóknak sikerül felülemelkedni a csípős paprika maró hatásán, valóban érzéki ízélményben lehet részünk. Mert van, aki az életet tüzesen és csípősen szereti!


A csípős paprika endorfinokat szabadít fel az agyban

A csípős paprika endorfinokat szabadít fel az agyban


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: