2010-12-02 00:57:02• hírek • Kocsis Zoltán

Csak debreceni rúgott gólt, mégis kikapott a Loki

Az esetek nagy részében irreális körülmények közepette, messze a fagypont alatt és szűnni nem akaró havazásban csaptak össze a labdarúgó Európa-liga ötödik csoportkörének első játéknapján az érintett csapatok. A Debrecent csak két perc választotta el a pontszerzéstől, a Juventust körülbelül ugyanannyi centiméter a bennmaradástól és gyakorlatilag kiesett a címvédő Atletico Madrid is.

A Debrecent szibériai hideg (mínusz 12 fok) és egy továbbjutásra hajtó Metaliszt várta Harkivben, ám a magyar gárda sem ettől, sem pedig az „odavágón" elszenvedett 5-0-ás vereségtől nem szeppent meg. Bár az első félidő nagy részében a magyar bajnok átengedte a területet a hazaiaknak, a helyzetek alapján nem maradt el az ukránoktól. Devics lövésére Bódi válaszolt, Bordian helyzetére pedig Kiss, veszélyesek voltak tehát a magyar kontrák a fagyott, korcsolyapályához hasonlító talajon.

A második félidő viharosan kezdődött, hisz a 48. percben Kabát beadása után Czvitkovics sarkazott a kapuba, megszerezve ezzel a vezetést. A Debrecen azonban alig négy perig örülhetett, a Metaliszt ugyanis rendkívül szerencsés módon egyenlített: Oleinik lövése után a labda a kapufáról Bódi lábára, onnan pedig a hálóba pattant. Az ukránok fölénye tovább nőtt, ám a DVSC sokáig remekül tartotta magát. Az utolsó tíz percben aztán már egyik helyzetet a másik után dolgozta ki a hazai gárda és végül megszerezte a győzelmet: a 88. percben, egy kapufa után Oleinik szedte össze a labdát, éles szögből kapura lőtt, Malinauskas kapus pedig gyakorlatilag bevédte a lasztit. Bár az UEFA hivatalosan Oleiniknek adta a találatot, inkább volt az a litván portás öngólja - amivel megakadályozta, hogy a Debrecen megszerezze első pontját valamely európai kupasorozat csoportkörében.

Az I csoport másik meccsén hiába szerzett vezetést a Sampdoria Pazzini gyönyörű fejesével, a PSV Toivonen duplájával a második félidőben fordított és ezzel bebiztosította továbbjutását. Vereséükkel az olaszok kiestek, a hollandok mellett a Metaliszt jutott tovább.

Két hatalmas meglepetés született az A és a B csoportban, minek köszönhetően a Juventus kiesett, a címvédő Atletico Madrid pedig már csak a csodában bízhat. Az eddig valamennyi meccsén döntetlent játszó torinói csapat csak egy pontot szerzett Poznańban (ahol mínusz 18 fok és zuhogó havazás fogadta a csapatokat), és mivel a Manchester City legyőzte a Salzburgot, az angolok mellett a lengyelek léptek tovább. Minden másként alakulhatott volna, amennyiben Libertazzi a hosszabbításban ziccerben nem a kapus ölébe fejel...


Iaquinta gólja már nem segített a Juventuson fotó: juventus.it
Iaquinta gólja már nem segített a Juventuson fotó: juventus.it


A B csoportban a címvédő Atletico Koke gólja miatt két perc után hátrányba került az Arisz Szaloniki ellen, ám Agüero és Forlan találataival tíz perc alatt fordított. A görögök azonban nem adták fel, Koke az 51. percben egyenlített, majd Lazaridisz a győzelmet is megszerezte a vendégeknek. Mivel a Leverkusen Sam góljával nyert a (szintén havas Trondheimban, mínusz 16 fokban) a Rosenborg ellen, a címvédő már csak a csodában bízhat: pontosabban abban, hogy több pontot szerez a már továbbjutott Leverkusen otthonában, mint az Arisz saját szurkolói előtt a már kiesett Rosenborg ellenében.

A C csoportban a Sporting Lisszabon és a Gent egyaránt 1-0-ra győzött hazai pályán a Lille illetve a Levszki Szófia ellen, minek következtében a portugál gárda továbbjutott, míg a francia és a belga csapat ki-ki meccset játszik az utolsó fordulóban Lille-ben - úgy, hogy a Gentnek egy döntetlen is elég lesz.

A Zenit mínusz 18 fokban gyorsan bemelegedett és könnyedén, 3-1-re legyőzte az Anderlechtet (a különbség nagyobb is lehetett volna, ám Proto kapus szenzációsan védett), amely ezzel nagyon nehéz helyzetbe került. Főleg azért, mert az AEK Athén 3-1-re nyerni tudott a spliti sártengerben (itt plusz 17 fokot mutatott a hőmérő higanyszála), ezzel pedig három ponttal megelőzte a belgákat. Az utolsó körben a görögök a Zenitet, az Anderlecht pedig a Hajdukot fogadja - az egymás elleni mérleg a brüsszelieknek kedvez.


A berni csoda: csoda, hogy lejátszották a meccset fotó: vfb.de
A berni csoda: csoda, hogy lejátszották a meccset fotó: vfb.de


Minkét találkozót figyelembe véve a legdrámaibb események a H csoportban zajlottak. A havas Odensében Rios góljával szinte végig a Getafe vezetett, ám a 92. percben Andreasen egyenlíteni tudott. Eközben Bernben a havazás miatt fél órát csúszott a Young Boys - Stuttgart találkozó. Amely, a nehéz körülmények ellenére is, parádés meccset hozott. Degen pazar góljával a hazaiak szerezték meg a vezetést, ám Pogrebnyak és Schipplock (a 22 éves csatár 93 másodperccel azt követően volt eredményes, hogy életében először pályára léphetett európai kupameccsen) góljaival fordítottak a németek. Előnyüket a 78. percig tartották meg, amikor is Sutter előbb egyenlített, majd Mayuka egy percen belül kétszer is betalált, ezzel továbblőve a Young Boyst és kiejtve a Getafét.

Eredmények:
I csoport:
Metaliszt Harkiv
- Debrecen 2-1
gólok: Bódi (52., öngól), Malinauskas (88., öngól), illetve Czvitkovics (48.)
Sampdoria - PSV Eindhoven 1-2
gólok: Pazzini (45.), illetve Toivonen (51., 90.)
a hazaiaknál Koman Vladimirt a 65. percben cserélték le, a vendégeknél Dzsudzsák Balázs végig a pályán volt
A csoport állása: 1. PSV 13 pont, 2. Metaliszt 10p., 3. Sampdoria 5p., 4. Debrecen 0p.

A csoport:
Lech Poznań - Juventus 1-1
gól:
Rudnevs (12.), illetve Iaquinta (82.)
Manchester City - Salzburg 3-0
gól: Balotelli (18., 65.), Johnson (78.)
A csoport állása: 1. ManCity 10p., 2. Poznań 8p., 3. Juventus 5p., 4. Salzburg 2p.

B csoport:
Atletico Madrid - Arisz Szaloniki 2-3
gólok: Forlan (11.), Agüero (16.), illetve Koke (2., 51.), Lazaridisz (81.)
Rosenborg - Leverkusen 0-1
gólok: Sam (35.)
A csoport állása: 1. Leverkusen 11p., 2. Arisz 7p., 3. Atletico 7p., 4. Rosenborg 3p.


Így takarították Bernben a pályát fotó: vfb.de
Így takarították Bernben a pályát fotó: vfb.de


C csoport:
Gent - Levszki Szófia 1-0
gól: Wallace (77.)
Sporting Lisszabon - Lille 1-0
gól: Polga (28.)
A csoport állása: 1.Sporting 12p., 2. Gent 7p., 3. Lille 5p., 4. Levszki 4p.

G csoport:
Zenit Szentpétervár
- Anderlecht 3-1
gólok: Jonov (12.), Buharov (65.), Huszti (88.), illetve Kanu (87.)
a hazaiaknál Huszti Szabolcs a 73. percben állt be, a vendégeknél Juhász Roland végig a pályán volt
Hajduk Split - AEK Athén 1-3
gólok: Buljat (90.), illetve Scocco (50., 11-es), Manolasz (61.), Blanco (84.)
A csoport állása: 1. Zenit 15p., 2. AEK 7p., 3. Anderlecht 4p., 4. Hajduk 3p.

H csoport:
Odense - Getafe 1-1
gólok: Andreasen (90.), illetve Rios (17.)
Young Boys - Stuttgart 4-2
gólok:
Degen (39.), Sutter (78.), Mayuka (80., 81.) illetve Pogrebnyak (48.), Schipplock (68.)
A csoport állása: 1. Stuttgart 12p., 2. Young Boys 9p., 3. Odense 4p., 4.Getafe 4p.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: