2013-11-26 21:38:49• hírek • Kocsis Zoltán

Már a fagyás és a havazás előtt akcióba lépett a Florisal

Noha a meteorológiai előrejelzések azt valószínűsítették, hogy hétfő este, legkésőbb kedd hajnalban havazni fog Szatmárnémetiben, ez elmaradt. Ennek ellenére a megyeközpont lakosai mégis valami újra lehettek figyelmesek: a település legfontosabb útjai megfeketedtek.

Mindez azonban olvasóink számára immár nem jelent rejtélyt: legkésőbb május óta tudjuk, hogy az aszfalt nem lett se újabb, sem nedvesebb, hanem magnézium-kloriddal kenték be. Méghozzá a közterület-fenntartó vállalat.

Amint azt a Florisal illetékeseitől korábban megtudhattuk, a magnézium-klorid télen gyakorlatilag két fontos szerepet tölt be. Egyrészt megakadályozza, hogy lefagyjon az útfelület, másrészt pedig hozzásegít a lehullott hó olvadásához. Nem véletlen, hogy a vállalat 56 tonnányit halmozott fel erre a télre belőle.

A magnézium-kloridnak egy harmadik szerepe is van, amiért nyáron alkalmazzák: megköti a port. Emlékezhetünk rá, éppen ezért kente fel az aszfaltra a Florisal május elején. Akkor sokan panaszkodtak, hogy az oldat csúszósabbá tette az úttestet. Ez ezúttal sincs másként. Hogy a fagyást meggátolja-e, az alighanem napokon belül kiderül.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: