2013-05-05 10:58:17• hírek • Kocsis Zoltán

Mitől barnult meg az úttest Szatmáron? A port megköti, de csúszik-e?

Egyszerű járókelőként is sokaknak feltűnhetett az elmúlt napokban, hogy sötétebbé váltak az úttestek Szatmárnémetiben. Több olvasónk is jelezte, hogy az utóbbi napokban csúszósabbak lettek az utak a szatmári megyeszékhelyen. Megpróbáltunk utánajárni a dolognak.

„Nem tudom mi ez, de mióta bekenték ezzel a zsírral az úttestet, sokkal jobban csúszik az autóm. Úgy hallottam, ezzel a szerrel télen szórták be az utakat, hogy olvassza el a havat. Ami meg megmaradt, azt most szétszórták", fordult a Szamár.ro-hoz egyik hűséges olvasónk. Egy másik pedig azt panaszolta, hogy kerékpárjával csúszott meg és esett el a titokzatos szerrel kezelt úton.

Nem túl hálás dolog újságírónak lenni egy ilyen hat napos munkaszüneti periódusban, mint amilyen most május elseje és 6. között van: sehol egyetlen polgármesteri alkalmazottat, illetékest nem lehet elérni. Nem adtuk fel azonban és Maskulik Csabához, a városi tanács RMDSZ-frakciójának elnökéhez fordultunk, aki a Közlekedésbiztonsági Bizottság tagja is.

„Hozzám is fordultak szatmári lakók az elmúlt napokban. Várj, telefonálok egyet-kettőt és visszahívlak", mondta. Tartotta a szavát és tíz perc múlva jelentkezett. Kiderült, a titokzatos anyag nem is annyira titokzatos. És nem is zsír.

„Magnézium-klorid a neve. A Florisal télen is használta, mivel segítette a hó olvadását. Most pedig azért szórták, mert megköti a port", mondta Maskulik. A tanácsos szerint nem valós a városi legenda, mely szerint a télről megmaradt készletet szórta szét a közterület-fenntartó vállalat, hanem konkrétan erre a célra rendeltek új készletet. „Elmondásuk szerint a világ nagyvárosaiban, többek között Bécsben vagy Budapesten is használják", tette hozzá a tanácsos.

Gyakorló autósként Maskulik - elmondása szerint - nem tapasztalta, hogy a magnézium-kloridtól csúszósabbakká váltak volna az utak Szatmárnémetiben. Ezzel kapcsolatban kíváncsiak vagyunk Olvasóink véleményére: Önök tapasztalatai szerint változott-e a féktáv, mióta sötétebb lett az útburkolat Szatmárnémetiben?

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: