2010-09-02 14:53:28• hírek • Szatmar.ro

Civilizáltan is lehet

A második Bécsi döntés, 1940. augusztus 30. Előzmények és következmények címmel szerveztek nemzetközi konferenciát a Szatmár Megyei Múzeumban.

A hetven éve történt visszacsatolásokról, ennek körülményeiről és következményeiről vitáznak két napon át Szatmárnémetiben román, magyar és ukrán történészek, a téma legelismertebb szaktekintélyei.
A Szatmár Megyei Múzeum által szervezett esemény célja, hogy erről a sokat vitatott történelmi eseményről civilizáltan beszélhessenek. Sárándi Tamás, a múzeum munkatársa és egyben a rendezvény szervezője elmondta, az érdeklődők 15 előadásra számíthatnak a két nap alatt. Ebből tízet a csütörtökön, míg ötöt pénteken hallgathatnak meg, illetve szólhatnak hozzá, hiszen az egyenként 30 percet tartó előadásokat kérdések feltétele, hozzászólások, illetve a tárgy megvitatása követ.

Az eddigi tapasztalatok alapján megállapíthatjuk, hogy a szakemberek képesek civilizáltan vitatkozni a vitaindító témáról, noha amint az előadáson elhangzott, a II. Bécsi döntés a románok számára az, ami a magyarok számára Trianon.

Magyarország ugyanis 43 591 négyzetkilométer területet kap vissza Romániától, 2 185 546 lakossal. Ebből 1 123 216 magyar (a lakosság 51,4%-a), míg a román nemzetiségű lakosok 42,1%-ot tesznek ki. A fennmaradó 6,5% többsége német, illetve szerb.

Az előadásokat olyan szaktekintélyek tartják, mint Romsics Ignác, Seres Attila és Szász Zoltán Budapestről, Valentin Orga, Marius Borzan és Ottmar Trasca Kolozsvárról, Alexandru Ghisa a bukaresti Külügyminisztériumból, Nagy Mihály Zoltán, a Román Állami Levéltár aligazgatója, Kolontári Attila Kaposvárról, L. Balogh Béni Esztergomból, Vasile Ciobanu Nagyszebenből, Cornel Grad Nagybányáról, Zan Mykhaylo és Roman Ofitsynskyy Ungvárról, Claudiu Porumbacianu és Sárándi Tamás Szatmárnémetiből.

A mai rendezvény 19 óráig tart, míg pénteken délelőtt 11 órától folytatódik és 14 óráig tart.


Magyarország a visszakapott területekkel
Magyarország a visszakapott területekkel


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: