2010-12-28 18:24:19• hírek • Szatmar.ro

Cél: az első 25-ben lenni a Dakaron

Egy év kihagyás után Gyenes Emánuel ismét nekivág a földkerekség leghosszabb, legkeményebb is legismertebb tereprali versenyének, a Dakarnak. A szatmári sportember ezúttal motorja nyergében készül átszelni Dél-Amerikát, és mindenképpen be szeretné fejezni a versenyt - akárcsak négy évvel ezelőtt.

A 33. Dakar rali immár sorozatban harmadik alkalommal nem Afrikába, hanem Dél-Amerikába csábítja a tereprali megszállottjait és legjobbjait. Az idén (pontosabban jövőre, hisz a rajt január másodikán lesz) összesen 430 jármű áll majd rajthoz, ami komoly növekedést jelent a 2010-es mezőnyhöz képest, amikor „csak" 362 egység veselkedett neki a versenynek. A Buenos Airesben 146 autó, 183 motor, 33 squad és 68 kamion áll majd rajthoz. A versenyzők között 136 újonc található, a teljes mezőny pedig 51 nációt képvisel majd - szemben az előző verseny 40-ével.

A motorosok között ott lesz a rajton Gyenes Emánuel is, aki már régen nem számít újoncnak, sőt, 2007-ben be is fejezte a viadalt. A két verseny között a szatmárnémeti Autonet Importnál dolgozó versenyző pedig abban a furcsa helyzetben áll majd rajthoz, hogy Románia mellett a magyarságot is képviseli a brassói Vectra Racing Team színeiben, mivel hosszú évek után először idén egyetlen magyarországi egység sem nevezett a viadalra.

Gyenes egy madridi átszállással már meg is érkezett az argentin fővárosba, ahol csapatfőnökével, Marcel Butuzával a következő napokban a felkészülés mellett a különböző adminisztratív elintéznivalókat is nyélbe ütik. Aztán január másodikán, azaz vasárnap indul verseny - igaz, már szombaton is teljesíteniük kell egy 400 kilométeres szakaszt, ezt azonban még nem mérik a szervezők.

Az erdélyi motoros számára tehát nem teljesen új a légkör, hisz nem csak a Dakart, de Dél-Amerikát is ismeri. Két évvel ezelőtt, 2009-ben is ott volt a rajtolók között, ám egy biztató kezdés után nagyot esett, emiatt már a második forduló után fel kellett adnia a versenyt. Idén a minimális cél, hogy befejezze a viadalt és visszaérkezzen Buenos Airesbe, ám most sem lesz könnyű dolga: a táv több mint hétezer kilométer és akárcsak az előző években, most is áthalad az Andok bércein és az Atacama sivatag homokdűnéi között.


Gyenes ismét rajthoz áll a Dakaron
Gyenes ismét rajthoz áll a Dakaron


Nem egy lényegtelen szempont, hogy 2010-ben egy remek szezont tudhat maga mögött Gyenes, aki 17 versenyéből 15-ötöt megnyert, csak a Red Bull Romaniacs és a rali világbajnokság tunéziai futamán nem tudott dobogóra állni. Az idei évben ugyanakkor Mani megnyerte az országos enduro- és endurocross bajnokságot, előző sportágban pedig a kelet-európai bajnoki címet is besöpörte.

Ezzel együtt persze balgaság lenne azt várni, hogy az erdélyi fiatalember a Dakaron is az elsők között végezzen, neki reálisabb céljai vannak: „Úgy érzem fel vagyok készülve, óvatosabban kezdek, el akarom kerülni a balesetet. Ha semmi technikai probléma nem adódik, akkor elérhetem a célomat, ami az első 20-25 között végezni a közel 200 motorost felvonultató mezőnyben", fogalmazott Mani.

Akiben élénken él tehát a két évvel ezelőtti bukása, ám akinek az a tény ad erőt, hogy 2007-ben sikerült befejeznie a versenyt: akkor összetettben a 46., az újoncok között pedig a kilencedik helyen ért célba.

Utóbbi eredménnyel talán január közepén sem lenne teljesen elégedetlen, ehhez viszont komoly segítségre van szüksége attól a 690 KTM motortól, amelynek két évvel ezelőtt kiesett a nyergéből. Ám reméljük sem versenyparipa, sem Fortuna istenasszony kegyeiből nem esett ki, és Gyenes sikeresen leküzdi majd az embertpróbáló 33. Dakart.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: