2013-07-16 15:26:11• hírek • Kocsis Zoltán

Beszakadt a mennyezet a törvényszék épületében!

Tovább romlottak az amúgy is balkáni állapotok a Szatmár Megyei Törvényszék székhelyén, Szatmárnémetiben: a több, mint 130 éves épület egyik gyűléstermében kedd reggel leszakadt a plafon. Egy személy súlyosan megsérült, a bírók munkabeszüntetéssel fenyegetőznek!

Július 16-án, kedd reggel 09.00 előtt néhány perccel tárgyalásra készültek a Szatmár Megyei Törvényszék szatmárnémeti székházának 113-as tárgyalótermében. Épp egy gyermekelhelyezési per volt soron. Heten tartózkodtak a teremben, amikor a törvényszéki jegyző arra lett figyelmes, hogy elkezd hullani a vakolat a mennyezetről. Mire felállt, hogy szóljon, állítsák le a munkát, a plafon hatalmas robajjal beomlott. A porfelhőben kiderült, hogy a tégla- és vakolatdarabokkal együtt egy személy is leesett.

A jelenlévők azonnal értesítették a mentőket, akik percek alatt a helyszínre érkeztek. Közben kiderült, hogy a balesetet szenvedett személy egy rab, aki az épület renoválását végző céggel állt szerződésben és épp söprögetett a padláson. A férfit a Szatmár Megyei Kórházba szállították, ahol csigolyatörést diagnosztizáltak nála.

Az épületrészt azonnal kiürítették, majd lezárták a teljes második emeletet - számolt be az eseményekről a kevéssel dél után összehívott sajtótájékoztatón Rodica Grosos, a törvényszék elnöke. A baleset nem abban az épületszárnyban történt, ahol immár két éve felújítási munkálatok folynak.

Az 1890 óta álló épület rehabilitálása 2011-ben kezdődött és a tervek szerint 2013 tavaszán kellett volna befejeződnie. Az első évben 2,5 millió lejt kapott a kormánytól a törvényszék, a második évre előirányzott 19 millió lejből viszont csak 700.000-et! Az elnökasszony szavaival élve további 3,5 millió lejt sikerült „összekoldulni", ám ezzel együtt közel 3,5 millió lejes tartozás gyűlt össze az év végére a kivitelező céggel szemben. Az idei esztendőre 7 millió lejt utalt ki az igazságügyi minisztérium. Az összeg nagy részét már elköltötték, ezzel együtt jelenleg a B szárny átadására sincs reális esély.

„Szégyenteljes és hihetetlen körülmények közepette dolgozunk kollégáinkkal évek óta. Úgy gondolom, a közvéleménynek tudnia kell ezeket, ezért döntöttem úgy, hogy elmondom", kezdte a kimerültségtől láthatóan remegő kezű Rodica Grosos. „A törvényszék és a bíróság közel 160 alkalmazottjának mindössze egyetlen vécé áll rendelkezésére! A két intézményt ügyes-bajos dolgaival meglátogatók szintén csak egyetlen vécét használhatnak. Kollégáim sokszor hazamennek vécézni, vagy a szemben lévő étterembe. Télen szinte semmi fűtés nincs, jégverem az egész épület. Az elektromos hálózat oly elavult, hogy gyakori az áramszünet", sorolta a problémákat az elnök. „Ezzel együtt tavaly átlagosan 1300 dosszié jutott egy bíróra. Nem tudom, meddig lehet ezt bírni emberileg", folytatta.

A keddi baleset miatt három tárgyalótermet bezártak, egy negyediket ideiglenesen irodává alakítják át. Mindez azért lehetséges, mert az alkalmazottak nagy része szabadságát tölti. Szeptembertől viszont ismét beindul a nagyüzem. „Kollégáimmal közösen úgy döntöttünk: ha nem változik semmi szeptemberre, akkor egyszerűen megtagadjuk a munkát! Ez nem mehet így tovább! Lassan az egészségünkről, testi épségünkről van szó!", jelentette ki Grosos.

A bírónő elárulta, nem ez az első hasonló eset az épületben az idén. Tavasszal beszakadt a tetőszerkezet egy része, amelyen semmilyen felújítási munkálatokat nem végeztek 1890 óta, és az épületbe vízesésszerűen zúdult be az eső. „Az összes miniszterrel beszéltem már, aki megfordult az igazságügyi tárca élén az elmúlt két évben. Tisztában van a helyzetünkkel az igazságügyi minisztérium mellett a pénzügyminisztérium és a Legfelsőbb Bírói Tanács is. Mindenki azzal próbál nyugtatgatni, hogy első számú prioritás vagyunk. De hát nincs pénz", magyarázza zaklatottan Grosos.

Az elnök tudomása szerint az igazságügyi minisztérium beruházásokra fordítandó idei költségvetésének negyedét kapta meg a szatmári törvényszék - azaz hét millió lejt. Számításaik szerint azonban további 10 millió lejre lenne szükség ahhoz, hogy be tudják fejezni a munkálatokat és igénybe tudják venni a B szárnyat. Ráadásul, amíg ez nem történik meg, addig a C épületrészt sem tudják teljesen kihasználni...

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: