2013-01-30 11:33:12• hírek • Szatmar.ro

Nincs pénz, óriási késésben az Igazságügyi Palota renoválása

Rodica Grosos, jobbra
Rodica Grosos, jobbra

„Ne kérdezzék, hogy mikor végzünk a munkálatokkal. Még az sem készült el, ami tavaly tavaszra el kellett volna készülnie", jelentette ki Rodica Grosos, a Szatmár Megyei Törvényszék elnöke az Igazságügyi Palota felújításának munkálataival kapcsolatban. A két és fél évvel ezelőtt elkezdett beruházás elvileg első számú prioritás az igazságügyi minisztérium számára - a beruházásra még sincs pénz.

A Szatmárnémetiben, a Rákóczi (Mihai Viteazul) és a Werbőczi (Milleniului) utcák sarkán található az épület. A monarchiabeli patinás igazságügyi paloták jellemző stílusában épült, a 19. század végén. Felújítási munkálatai 2011 szeptemberében kezdődtek, a teljes beruházás tervezett összköltsége közel 41 millió lej. Mivel az épület az igazságügyi minisztérium tulajdonában van, a teljes befektetést a tárca finanszírozza.

Az eredeti elképzelések szerint a renoválás 18 hónapot vett volna igénybe. Tizenhat hónap elteltével azonban állványok veszik körül a épületet és senki sem tudja megmondani, mikor készülhet el. A késlekedés oka? Természetesen a pénzhiány: a tavaly 5,13 millió lejt különített el a minisztérium, noha az eredeti ütemterv szerint 22 milliót kellett volna. A kivitelező, lassított ütem mellett is, közel hét millió lejt érő munkát végzett el, amiből a törvényszék csak 4,85 milliót tudott kifizetni.

Nagy szükség lenne pedig a felújítás és az ezzel együtt járó bővítés befejezésére, mivel az Igazságügyi Palotában dolgozók egyik legnagyobb problémája a helyhiány. Ezen kívül szükség lenne egy videórendszer kiépítésére is, amely jelentősebb biztonságot garantálhatna.

„Jelenleg az ország teljes területén 104 hasonló beruházás folyik. Az igazságügyi minisztérium illetékesei szerint, akikkel legutóbb beszéltem, a szatmárnémeti beruházás az első számú prioritások közé tartozik, mivel itt nem csak a törvényszék, de a bíróság is tevékenykedik. Ennél többet azonban senki nem tudott mondani", árulta el Grosos.

Aggodalmának adott hangot ugyanakkor, hogy a jelek szerint a kormány 25%-al csökkenti majd az igazságügyi minisztérium költségvetését az idei évben. „Nincs pénzünk papírra a nyomtatókba, a gázszolgáltató a gáz levágásával fenyegetőzik...hogy az épülettel mi lesz...?"

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: