2009-03-05 13:36:30• hírek • MTI

Bemutatták az első duálképernyős laptopot

Vadonatúj technológiát mutatott be az Asus az idei CeBIT-en: az új duálképernyős laptopokat kezünk érintésével, a képen megjelenő virtuális billentyűzetek és egér segítségével irányíthatjuk.

Az.Asus szerint ez az új masina tulajdonképpen túllépi a laptop funkcióit, hiszen akár DVD-lejátszónak, játékokat futtató multimédiás eszköznek is lehet használni, illetve elektronikus könyvek (ebookok) olvasására is alkalmas - tudósított az ITPro.

A két képernyős megoldás láttán sokan a billentyűzetet és irányítóeszközöket keresgélik: az Asus ezt a rajtuk megjeleníthető virtuális billentyűvel, egérrel és "hanyattegérrel" (trackballal) oldotta meg. Ezeket a képernyőn bárhogyan elhelyezhetjük: akár át is húzhatjuk a másik képernyőre, ha éppen arra van szükségünk. Emellett a felhasználók kézírással, illetve gesztusokkal is tudnak az új típusú laptopokkal kommunikálni.

Nagy kérdés persze, hogy mennyire lesz praktikus egy ilyen masina, különösen azoknak, akik a hagyományos irányítást szokták meg.

DVD-lejátszáshoz az Asus szerint azért különösen alkalmas ez az eszköz, mert a két képernyő kinyitása során a "széles képernyős" (widescreen) filmeket nagyobb terjedelemben képes megjeleníteni - leginkább azoknak, akiket nem zavar a két panelt kettéválasztó rés filmnézés közben. Amikor pedig a felhasználó elektronikus könyvek olvasására akarja használni a laptopot, akkor vertikálisan elfordítva "helyezheti el" a könyv két oldalát a két képernyőre és a gesztusokat felismerő szoftvernek köszönhetően lapozgathat.

A gépnek egyelőre még csak egy kezdeti prototípusát mutatták be az idei hannoveri számítástechnikai és informatikai kiállításon. A gépen a még szinten fejlesztés alatt álló Windows 7-et futtatták. Egyelőre még nem tudni, mikor kerül piacra a készülék.

E-book olvasásra ideális az új ASUS laptop

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: