2009-06-13 12:56:37• hírek • Gozner Gertrud

Ballagás a Refiben

Szombaton 10 órakor a Láncos templomban ballagtak a Református Gimnázium végzős diákjai. A négy tizenkettedikes osztály búcsúztatójára a templom zsúfolásig megtelt az ünneplő szülőkkel, rokonokkal és ismerősökkel.

A diákok a négy kapun keresztül vonultak be az ünnepség színhelyére. Elsőként Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület ügyvezetõ püspöke szólt az egybegyűltekhez. Ne azzal törődjünk ami a múlté, hanem azzal a jövővel, amely még ismeretlen, a jövendő felé kell fordulni és bizalommal elindulni - fogalmazta meg a püspök. A végzősökhöz szólva Csűry  kifejtette, hogy rengeteg pogányság van körülöttünk, és a fiataloknak kell ezzel az újkori pogánysággal szembemenni, és visszahozni az imádságot az egyéni és családi életbe. Isten nevében sokszor szenvedni kell, de ő mindenkor megsegít minket - zárta prédikációját Csűry István.

A püspök beszéde után Sipos Miklós esperes vette át a szót, aki szerint a világnak nem a gazdasági hanem az erkölcsi válság a problémája. A Református Gimnázium ballagási ünnepsége mindig más volt a többi iskoláéhoz képest, mert itt Isten dicsőítése hangzik - intézte szavait a diáksághoz. A fiataloknak most kell megválasztaniuk az utat, amelyen kitartással és hittel végig akarnak menni. Ez nem lesz könnyű, mert sok a kísértés a modern világban - fejtette ki az esperes. Ugyanakkor megköszönte a szülőknek azt a kitartást, amivel mindvégig a Református Gimnázium mellett álltak, most amikor sok alaptalan támadás éri a református egyházat és iskolát, amiért az ragaszkodik ősi jussához. Ez a mi szimbólumunk, ami azt hirdeti hogy itt voltunk és itt akarunk lenni - zárta beszédét Sipos esperes úr.

A továbbiakban Szilágyi Éva, a gimnázium igazgatónője vette át a szót, aki szerint nehezek a búcsú pillanatai, és eljött a számvetés ideje, ki mit mulasztott, és mi az amit megtettek a négy év alatt. Minden mulasztást jóvá lehet tenni, ha az embert a szeretet és a bölcs gondolkodás vezérli - hangoztatta az intézmény igazgatója. Az igazgatónő szavai után került sor az iskola zászlajának hagyományos átadásra, amikoris a végzős XII-es osztályok rábizzák azt az utánuk következő diáknemzedékre.

Ezek után kiosztották az egyházi érettségit igazoló diplomákat. Összesen 41-en tették le a fakultatívnak számító egyházi kisértettségit, és hagyományosan a ballagáson adták át a Királyhágómelléki Református Egyházkerület által kiadott okleveleket. A végzősök búcsúztatása a kiváló tanulmányi eredményeket elért diákok díjazásával zárult.


Összesen 83 diák végzett az idén a Református Gimnáziumban.


Az iskola zászlajának hagyományos átadására is sor került.


Szombat délelőtt zsúfolásig megtelt a Láncos-templom.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: