2009-06-04 14:43:17• hírek • Szatmár.ro

Bakócz Tamás szobra Erdődön

A Jézus Szíve búcsúra való készülődésnek megfelelően az Erdőd-i Bakócz Tamás szobor állításával kapcsolatban is haladnak a munkálatok.

Bakócz Tamás (1442-1521) dominikánus pap, egri majd esztergomi érsek, bíboros, és konstantinápolyi pátriárka volt. Évtizedekig Magyarország legnagyobb hatalmú uraként tartották számon. Ő volt az egyetlen magyar pap, akinek komoly esélye volt rá, hogy pápává válasszák.

Az erdődi születésű Bakócz Tamás korának kiemelkedő tehetsége, ki a katonai-, jogi- és diplomáciai jártasságát, és a korabeli politika teljes eszköztárát felhasználva egyszerre tudott a Magyar Királyság és az egyház érdekeiben munkálkodni.

Szobrának megalkotója Gergely Zoltán, aki a szatmárnémeti Szent Erzsébet szobrot is készítette. Vallomása szerint Bakócz Tamás szobrának egyik legfontosabb jellemzője a reneszánsz. „Nem egy örök érvényű fizikai törvény felfedezőjét kell ábrázolni, hanem egy nagyszerű közéleti pályát befutott egyéniséget, akinek cselekedetei és jelleme szorosan összefügg azzal a kultúrtörténeti korral, amiben élt. Ha Mátyás király udvarára gondolunk, vagy a Medici-ek palotáira, eszünkbe kell jusson a tiszta, kiforrott reneszánsz stílus, a formák és arányok derűs kiegyensúlyozottsága, a párkányokkal tagolt nem túl tobzodó, izléses részletgazdagság. Ez jellemző az esztergomi Bakócz-kápolnára is, és ennek szellemében készítettem el a szobrot. A reneszánszot idézi az alak méltóságteljes tartásával, a klasszicizáló, korhű hajviselettel, a talapzat párkánydíszével. Az írás is a korabeli feliratokra utal (pénzérmék vagy templomok, kápolnák falfeliratai)."

Bakócz Tamás szobra méltó környezetben lesz az erdődi római katolikus udvarán, ahol a kerítés megbontása és átalakítása révén bárki megcsodálhatja majd. A Szatmári Római Katolikus Püspökség ugyanis vállalta a templomudvar érintett területének átalakítással járó rendbetételét, a szobor körüli rész kiépítését, hozzá vezető lépcsővel. A templomudvar körül további - már nem a Püspökség feladatkörébe tartozó - területrendezés várható, hogy a templom- és szobor környéke is kiemeljék a város ezen értékeit.

Bár a talapzatot és magát a szobrot is elhelyezték végleges helyén, június 21-éig, a Jézus Szíve búcsú napjáig lepel alatt marad. A paramétereket figyelembe véve, a szobor összmagassága közel 350 cm, a bronz mellszobor magassága 125 cm, a kőtalapzat magassága 200 cm, az alsó kőlap magassága pedig kb. 25 cm.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: