2007-10-31 19:55:16• hírek • Szatmar.ro

Szoboravatás és kampány

bethlen2bk Bethlen Gábor szobrának felavatása felemásra sikeredett - sokan elhagyták a templomot a kampányízű beszédek miatt.

Szerdán délelőtt 11 órakor kezdődött a Bethlen Gábor fejedelem emlékére állított szobor ünnepélyes felavatása a Szamosnegyedi Református Templomban.

Az ünnepi istentiszteletet Ft.D.Tőkés László Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke tartotta. Az avatáson továbbá prédikációt mondott Nt. Sipos Miklós Szatmárnémeti Református Egyházmegye esperese és Ft. Schönberger Jenő, Szatmári Római Katolikus megyés püspök. Ilyés Gyula szatmárnémeti polgármestere, valamint Kónya László főtanfelügyelő helyettes, a Bethlen Gábor Egyesület elnöke is köszöntötte a jelenlevőket, Thoroczkai Sándor, a Szent István Kör tiszteletbeli elnöke, valamint Kereskényi Gábor, az RMDSZ szatmárnémeti szervezetének elnöke a szobornál intézett beszédet az egybegyűltekhez.

Az ünnepség nem zajlott feszültségmentesen, ugyanis az istentiszteletet követően a kampánybeszédeké volt a főszerep, előbb Bartal Sándor, a FIDESZ-MPP képviselője, majd Tőkés László püspök mondta el az Európa Parlamenti választásokon való szavazásra buzdító kampánybeszédét. Ez sokak nemtetszését kiváltotta, többen el is hagyták a templomot, köztük Ilyés Gyula, Szatmárnémeti polgármestere is.  A polgármester azzal indokolta távozását, hogy nem kampányrendezvényre, hanem egy méltóságteljes ünnepre jött, és sajnálja, hogy Bethen Gábor szatmárnémeti szobrának felavatásán egészen másról szóltak a beszédek.

bethlen2b

Amint az ünnepségen elhangzott, a szobor tervezési munkálatait Erdei István szobrászművész, az "Aurel Popp" Zene-és Képzőművészeti Líceum tanára készítette, a kivitelezést Balogh József, egy marosvásárhelyi cég öntőmestere végezte. Többnyire az egyházközség finanszírozta a szobor elkészítését, de a szatmári városi RMDSZ is támogatta, illetve voltak magánszemélyek is az adakozók között.

bethlen1fb

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: