2011-05-27 18:20:17• hírek • Kocsis Zoltán

Azért a pálinka az úr

Szatmár megyei vezetőinek jelenlétében péntek délután a Kossuth-kertben kezdetét vette a második alkalommal megrendezésre kerülő Nemzetközi Pálinkafesztivál, melynek keretén belül az érdeklődőket egész hétvégén várják a város legnagyobb parkjában.

A május 27-29. megrendezendő Pálinkafesztivál célja, amint azt Vacarciuc Felicia  Cristina projektvezető a sajtótájékoztató elején elmondta, elsősorban Szatmár térség turisztikai potenciáljának  növelése, palettájának tágítása valamint a régió e hagyományos termékének népszerűsítése, továbbá a belső piacok konszolidálása.

„Ország, világ pálinkájáról ismeri Szatmárt és erre a hagyományos termékünkre igen is büszkének kell lennünk", mondta Csehi Árpád, a Szatmár Megyei Tanács elnöke. Silviu Zetea, a megye legnagyobb pálinkatermelője köszönetet mondott a kiállítás ötletéért, majd felhívta a figyelmet e nemes ital előállításának jogi problémáira. Csehi felajánlotta annak lehetőségét, hogy közösen állítsanak össze egy törvényjavaslatot, amihez a szatmári képviselők segítségét is kérte. Cornel Muresan, a Pálinkatermelők Szövetségének elnöke heves hangvételű beszédében leszögezte, hogy Romániában egy 2003-ban elfogadott törvény következtében a pálinkatermelés legálisan szinte csak  ipari értelemben és léptékben létezhet.  Hozzátette, hogy a törvénytervezet már évek óta létezik, amely 500 liter alatt szabaddá tenné a pálinka főzését, ám ez soha nem jutott el a parlament elé.


A pálinka lovagjai
A pálinka lovagjai


A sajtótájékoztatón jelen lévő Kovács Sándor, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye közgyűlésének alelnöke felajánlotta jogi segítségét, lévén, hogy Magyarországon ez megoldódott, továbbá kijelentette: jövőre Szatmár a határ túloldalán lévő részéről is szívesen részt vennének a fesztiválon. Ezzel kapcsolatban Csehi elárulta, hogy jövőre EU támogatás nélkül kell megrendezniük az eseményt és ő azt szeretné, ha az egyfajta kiállítássá válna, amely a pálinkafőzés valamennyi fázisát és elemét, beleértve a technikai berendezéseket, is bemutatná.

A sajtótájékoztató előtt a helyi hatalmasságok, élükön Csehi Árpáddal, Adrian Stef megyei alelnökkel és Mircea Govor tanácsossal megnyitották a fesztivált, majd meglátogattak néhány standot, és megkóstoltak néhány hagyományos terméket: nem csak pálinkát, hanem házilag készített kukoricakenyeret, sajtokat és egyéb termékeket.

Amint azt Govor elmondta, a hétvége során összesen 108 fajta pálinka közül választhat az, aki kilátogat a Kossuth-kertbe, ám emellett betekintést nyerhet a hagyományos  gasztronómia és kézműves ipar világába. Továbbá vásári standok, lacikonyhák állnak a vendégek rendelkezésére, hogy a pálinkától megéhező látogató könnyedén csillapíthassa éhségét.

A második kiírását megélő rendezvényt idén is az Európai Regionális Fejlesztési Alapon keresztül támogatta az Európai Unió, szám szerint 614.167 lejjel. Ehhez jön a Megyei Tanács 231.216 lejes hozzájárulása, valamint a szervezők 97.751 lejes önrésze, így alakítva ki a 943.134 lejes teljes költségvetést.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: