2010-08-11 17:04:46• hírek • Czinzel László

Az új szeméttározót nézték meg a tanácsosok

Csehi Árpád Szabolcs megyei tanácselnök a tanács néhány tagjával látogatott ki a Szamosdob mellett található új hulladéktározóhoz. Az elnök szerint a megye legnagyobb beruházása jó ütemben halad, annak ellenére hogy a munkálatokat hosszú időn keresztül az eső hátráltatta.

Huszonkét millió eurós befektetéssel épül Szamosdob mellett a megye  új hulladéktározója. Szatmár megye az országban az elsők között zárja be eddigi, nem eu-konform szeméttelepét, az új helyre pedig már több település is hordja a szemetet - igaz, egyelőre csak egy ideiglenes tározóba. Mint a helyszínen megtudtuk, már 1000 köbméter hulladék gyűlt össze, ezt amennyiben majd lehetőség lesz rá, szétválogatják, majd az újrahasznosíthatatlan anyag a végleges, most még készülőfélben levő végleges tározóba kerül. Szatmár megye mindenképp jól áll az EU-s elvárásoknak megfelelő hulladéktározó kialakításával, Borbély László miniszter nemrégiben tett nyilatkozata szerint Teleorman és Szatmár megye van rendben, olyan megyékben mint Maros vagy Kolozs a projekt áll, másfelé azt sem tudják, hova építsék a tározót.

A megyei tanács vezetői tanácsosok és sajtósok kíséretében tekintették meg a jó ütemben zajló munkálatokat, a politikusokat pedig Baja Daniel, a munkálatokat végző Geiger és Unio Ecosoil cégekből alakult Joint Venture konzorcium képviselője tájékoztatta a munkálatok előrehaladtáról.


Az ideiglenes tározóba már 1000 köbméter szemét gyűlt
Az ideiglenes tározóba már 1000 köbméter szemét gyűlt


Jelenleg épül a hulladéktározó egyik ipari csarnoka, amelyben helyet kapnak majd a gépek, melyek az újrahasznosítható hulladékokat dolgozzák fel. Mint kiderült, a beszerzendő gépekkel kapcsolatban kis vita alakult ki, hiszen a tervek szerint az egyik gyártó gépeit vásárolták volna meg - ezek méretei szerint hozták létre a csarnok terveit. Időközben azonban a kivitelező más gépeket tartott előnyesebbeknek, mind ár, mind pedig szervíz szolgáltatások miatt, így azok méretei alapján készítette a csarnok terveit - a megyei tanácsot azonban nem tájékoztatták kellőképpen. Csehi elmondta: a tanácsosokból bizottságot alakítanak, akik majd mindkét gyártó gépsorát megtekinthetik majd munka közben, hiszen a környéken mindkét rendszer működik.

Hamarosan sor kerül majd annak a csarnoknak is a felépítésére, amelyben a hulladék válogatása folyik majd. Claudiu Ardelean, a Szatmár megyei Hulladéktározók működtetésével megízott hatóság vezetője a Szatmár.ro-nak elmondta: jelenleg két váltásban összesen hét személy dolgozik a beérkező hulladékokkal, de amikor az egész tározó elkészül, a megye különböző pontjain létrehozott gyűjtőpontokkal hetvenre nő az alkalmazottak száma.


Készül a végleges tározó szigetelése
Készül a végleges tározó szigetelése


A küldöttség megtekintette a Szamosdob irányából húzódó, épülő utat is, amelyen a megye településeiről érkező szemétszállító autók eljutnak a telepig. Az út három méter széles, ám mivel óránkjént 4-5 teherautó halad majd át rajta, elvileg nem lesz fennakadás az út szélessége miatt. Mint kiderült: a kétsávos út elkészítése rendkívül költséges lett volna. A munkálatok kivitelezőjének az ígérete szerint szeptember végére elkészül az aszfaltos út. A minél előbbi útátadás a megyei tanács tagjai szerint is fontos, hiszen az út átadásáig egy másik, a tanács adminsztrálásába tartozó utat ''viselnek meg'' a kamionok.


Már állnak a feldolgozó-csarnok oszlopai
Már állnak a feldolgozó-csarnok oszlopai


Az erdőn keresztül vezető út szeptemberre készül el
Az erdőn keresztül vezető út szeptemberre készül el


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: