2008-03-06 18:26:18• hírek • Szatmar.ro

Hulladékszállítás -kihívás a romániai üzleti szféra számára

- Egy ország civilizáltságát leginkább településeinek tisztasága tükrözi. Ha ezt vesszük figyelembe, Romániát a legjobb indulattal sem nevezhetjük civilizált országnak. Hatalmas hulladékmennyiséggel kell szembenéznünk. Évente csak 19.000 tonna egészségügyi hulladék keletkezik, nem beszélve a 355,5 millió tonna bányaiparból, mezőgazdaságból és egyéb ipari tevékenységből származó hulladékról. Ha mindehhez hozzáadjuk a városokban keletkezett hulladékokat – 8,19 millió tonna-, az országban keletkezett hulladékmennyiség évente eléri a 364 millió tonnát – jelentette ki Korodi Attila környezetvédelmi miniszter március 6-án, Bukarestben, az Intercity Magazin szervezésében tartott, Hulladékszállítás – kihívás a romániai üzleti szféra számára elnevezésű szemináriumon.

Korodi kifejtette: figyelembe véve az évente keletkezett hulladékmennyiséget, a hulladékok szállítása nyilvánvalóan jövedelmezővé vált az utóbbi időszakban. De a szállítás növekedésével egyidőben nőtt a gazdasági szereplők által elkövetett törvénybe ütköző cselekedetek száma is. - A hulladékgazdálkodás kérdését egyformán felelőtlenül kezelik a közhatóságok, állampolgárok és szennyezők.

A probléma megoldására a zöldtárca kidolgozott egy kormányhatározat-tervezetet, amely szigorúan szabályozná a hulladékszállítást. A jövőben pontosan tudnánk, ki, kitől, honnan, hová, kinek illetve milyen útvonalon szállítja a hulladékot, illetve a hulladék típusát is.

Veszélyes hulladékok esetében például a szállítónak az alábbi lépéseket kellene megtennie : engedélyt kell kapnia azon megyei környezetvédelmi ügynökségtől, melynek hatáskörébe tartozik az illető hulladékkezelő-állomás, a szállítási útvonalat pedig jóvá kell hagyja a Sürgősségi Helyzetek Felügyelősége.

A kormányhatározat-tervezet értelmében, abban az esetben, ha valaki megszegi a jogszabályt, nemcsak pénzbírságot rónának ki, hanem elkoboznák a hulladékot illegálisan szállító járművet is.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: