2009-03-03 11:39:06• hírek • MTI

Az árulkodó arc

Az arc nem csupán érzelmekről, lelkiállapotról árulkodhat, hanem az egyén személyiségjegyeit is magán viseli - erre a következtetésre jutottak a glasgow-i egyetem pszichológusai, akik kutatásaik eredményét a New Scientist című tudományos folyóiratban tették közzé.

A kutatók a folyóirat olvasói közül választottak ki több mint ezer önkéntest, akiken azt tanulmányozták, hogy az arc mennyit közöl tulajdonosa személyiségéről. A kísérlet alanyaitól egy közeli arcképet kértek és válaszolniuk kellett egy teszt kérdéseire, amelyek a személyiségjegyekkel voltak kapcsolatosak.

A képeket a kapott válaszok alapján négy csoportra osztották: a szerencsésekére, a szellemesekére, a vallásosokéra és a megbízhatókéra. Majd e négy kritérium alapján úgy módosították a fotókat, hogy ezek a személyiségjegyek hangsúlyt kapjanak. Ezután úgy párosították a képeket, hogy az ellentétes karakterek kerültek egy párba. Az így előkészített fotókat kellett aztán honlapjuk 6500 látogatójának megnéznie, és a kihangsúlyozott személyiségjegy alapján felismernie.

A kutatók maguk is meglepődtek az eredményeken. A látogatók 70 százaléka tudta azonosítani a szerencsések arcát és 73 százalékuk a vallásosokét, de csak a nők esetében. "Az arc a lélek tükre" mondás tehát igaznak bizonyult, de csak a nőkre. Férfiarcról csak nagyon kevesen tudták leolvasni korrektül a domináns jegyet.

Az okokat keresve a kutatók arra gondolnak, hogy a nők arca "átlátszóbb" és hogy a férfiak, akik részt vettek a kísérletben, talán nem válaszoltak olyan komplett módon a kérdésekre, mint a nők, vagy kevésbé voltak becsületesek. Ezért úgy döntöttek, hogy tovább folytatják a kutatást, mélyebbre hatoló tesztekkel.
Annyi azonban már így is biztos, hogy a külső és az első benyomás többet elárulhat, mint ahogy gondolnánk.

Az arc többet elárul rólunk, mint hinnénk

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: