2012-01-12 13:50:10• hírek • Kocsis Zoltán

Augusztusban megnyílhat Észak-Erdély legnagyobb akvaparkja

A városi strand évek óta működésképtelen, a modernizálása hosszú idő óta akadozik - a szatmáriak pedig kénytelenek több tíz kilométert autózni, ha a nyári kánikulában egy kis úszkálással szeretnének kikapcsolódni. Ez a kellemetlen állapot a jelek szerint nem tart már soká, augusztusban megnyílhat nem csak Szatmárnémeti, de egész Észak-Erdély legnagyobb akvaparkja, az Aquastar. Mindez pontosan négy kilométerre a város központjától, a Sárerdő irányában, a Gorunului utcán.

„Az építő céggel az év végéig van szerződésünk, addig kell befejezniük a munkálatokat. Komoly erőfeszítéseket teszünk azonban, hogy már augusztusra meg tudjuk nyitni az akvaparkot, hisz mindenkinek ez az érdeke", mondta Baranyai Gábor, az akvapark menedzsere csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Elmondta, hogy a Solarex turisztikai cég 2008-ban vett meg egy parcellát a Sanaqua által birtokolt húsz hektáros területből. A konkrét építkezések tavaly júliusban kezdődtek, és jelenleg 33%-os stádiumban állnak. „Ha az égiek és az időjárás nem szól közbe, akkor augusztusra készen leszünk", mondta Nagy Erzsébet, a Solarex adminisztrátora.

Az Aquastar-projekt teljes költségvetése, hozzáadottérték adó nélkül, 35,5 millió lej - összehasonlításként, Szatmárnémeti idén összesen 40 millió lejt tud beruházásokra fordítani. Ezen összeg 70%-a vissza nem térítendő uniós támogatás, a fennmaradó részt a Solarex biztosítja, az Eximbank segítségével. Románia külkereskedelmi bankjának szóvivője, Oana Nuta elmondta, a pénzintézmény összesen hat millió euróval támogatja „Románia egyik legkomplexebb, európai uniós támogatást is igénybe vevő magánberuházását".

Barbara Zoltán, a Solarex vezérigazgatója kifejtette, hogy a Sanaqua turisztikai központon belül az Aquastar egy komplex balneológiai központ és élménypark lesz. A létesítmény adatai kétségtelenül impozánsak: a használható terület nagysága 5012 négyzetméter, a fedett medencéké 650, a parkoló 230 autó befogadására lesz képes. Az öt szabadtéri medence kielégíti az úszni, a szórakozni, a termálvízre vágyók és a gyerekek igényeit is, míg a fedett medencék lehetővé teszik, hogy télen is fogadhassák a vendégeket. A szabadtéri részen akár 1200, a fedett részen pedig akár félezer látogatót! Őket nem kevesebb, mint hét szauna is várja majd, ahol hidro-, kineto - és elektroterápia áll a gyógyulni vágyók rendelkezésére. Nem elhanyagolható tényező, hogy az akvapark félszáz új munkahelyet is teremt.

Baranyai Gábor elmondta, Romániában egyedül Brassóban tud hasonló akvaparkról, míg Magyarországon legalább háromszáz ilyen létezik. A tervek szerint az Aquastar árai a magyarországiak alatt maradnak majd.

A városrész rendezési terve alapján a turisztikai övezet teljes kiépítése akár 200 millió euróba is kerülhet. A Sanaqua további 19 parcellát bocsátott eladásra, közülük kettő kelt el eddig - tudtuk meg Barbara Zoltántól.

A belső részek is alakulóban vannak

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: