2011-02-17 08:42:56• hírek • Garzó Ferenc/MTI

Átállásra buzdítanák az RMDSZ-t

A román ellenzéki pártok vezetői azzal a "világos üzenettel" mennek meghívottként a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) nagyváradi tisztújító kongresszusára, hogy a magyar szervezet, a jelenlegi román kormánykoalíció alkotórésze álljon át az ellenzéki szövetséghez - mondta szerdán Bukarestben Liviu Dragnea, a Román Szociáldemokrata Párt (PSD) főtitkára.

Victor Ponta, a PSD, valamint Crin Antonescu, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke meghívottként lesz jelen a február 26-án és 27-én rendezendő kongresszuson. Ez a két párt nemrég a Konzervatív Párttal (PC) együtt megalakította az ellenzéki Szociál-Liberális Szövetséget (USL), melynek célja, hogy megfossza hatalmától a jelenlegi koalíciót és Traian Basescu államfőt.

Az Agerpres hírügynökség által idézett Dragnea elmondta: a két legnagyobb ellenzéki alakulat elnökei - akik egyben az USL társelnökei - "világos üzenettel" mennek a kongresszusra. Ennek lényege, hogy az RMDSZ lépjen ki a jelenlegi kormánykoalícióból, hagyja ott koalíciós partnerét, a Demokrata Liberális Pártot (PD-L), álljon át az ellenzéki szövetség oldalára. Az ellenzéki erők ugyanis tisztában vannak azzal, hogy az RMDSZ jelenleg a mérleg nyelvének szerepét tölti be, hiszen a magyar szervezet nélkül nem maradhatna fenn a jobbközép kormánykoalíció.

A román ellenzéki pártok már az év eleje óta csábítgatják magukhoz az RMDSZ-t, amelynek vezetői azonban többször is leszögezték: kitartanak a PD-L-lel alkotott koalíció mellett. Markó Béla, az RMDSZ elnöke a hét végén kijelentette: egyelőre nem merült fel a kormányból való kilépés kérdése a szövetségen belül, mert a koalíciós megállapodás működőképes, nem látnak okot annak felrúgására.


Liviu Dragnea
Liviu Dragnea


Markó bírálta a szociáldemokratákat és a liberálisokat, akik mindent elkövettek a nemzeti kisebbségek számára kedvező előírásokat tartalmazó oktatási törvénytervezet hatályba lépésének megakadályozásáért. Az RMDSZ elnöke hangsúlyozta: továbbra is várja, hogy a két ellenzéki alakulat vezetői tisztázzák a jogszabállyal és annak kisebbségbarát rendelkezéseivel kapcsolatos álláspontjukat. 

Kovács Péter, az RMDSZ ügyvezető alelnöke - aki a kongresszus előkészítéséért felelős - a Szabadság című napilapnak elmondta: Emil Boc miniszterelnököt, a PD-L elnökét is meghívták a kongresszusra, akárcsak Traian Basescut, de egyikük sem jelezte még részvételi szándékát. Kovács Péter szerint a magyarországi meghívottak közül Mesterházy Attila (MSZP) és Schiffer András (LMP) jelezte részvételét, a Fidesz és a KDNP részéről még nem érkezett válasz.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: