2010-11-15 16:33:16• hírek • Megyeri Tamás Róbert

Aszfaltoznak, és körgyűrűket is kialakítanak

Vádaskodással tarkított vitán döntöttek: Nagykárolyban folytatódnak az újraaszfaltozások.

Vádaskodásba menő vitával ugyan de mégiscsak elfogadta ma Nagykároly helyi tanácsa, hogy a már megkezdett út-újraaszfaltozási munkálatok költségeinek fedezésére banki kölcsönt vegyen fel. A dél-szatmári városban ugyanis - amint már honlapunkon olvashattak róla - pár hete jó pár centinyi bitumenaszfalt-burkolattal láttak el három utcát. S ha minden a tervek szerint alakul, ezen a héten további utcákra is új réteget helyez el a kivitelező cég.

A helyhatóság korábbi döntésének megfelelően összesen 16 kilométernyi úttest újraaszfaltozást végezteti el. Évtizedek óta nem végeztek ekkorra útkarbantartási munkálatokat Nagykárolyban. Mindez persze meg is látszott a helyi tanács tagjainak viselkedésén a mai rendkívüli gyűlésen. A plénumnak összesen nyolc napirendi ponttal kellett foglalkoznia, illetőleg ezekről határozatokat hoznia.

Az ülés megkezdése előtt egykori tanácsbeli társukra emlékeztek a jelenlévők. Hágó Árpád RMDSZ-es tanácstagot ugyanis pénteken temették el. Az 58 éves férfival szívinfarktus végzett. Az önkormányzati határozathozó testület egyperces néma csenddel búcsúzott.

Elsőként arról határozhattak, hogy az önkormányzat több mint 5 millió lejes banki kölcsönre kér ajánlatokat.


Bekő Tamás városmenedzser magyaráz a tanácsosoknak
Bekő Tamás városmenedzser magyaráz a tanácsosoknak


Az idei beruházások díja 1,6 millió lej. A jövő évi újraaszfaltozásokkal együtt ez az összeg 1,6 millió eurónyira emelkedik. Ennyi pénze viszont nincs a városnak. Ezt az összeget az önkormányzat csak úgy tudja előteremteni, ha banki kölcsönt vesz fel - foglalta össze röviden még a múlt héten Kovács Jenő polgármester portálunknak, hogy miért is szükséges a hitel felvétele.

A helyi tanács bizottságai jóváhagyták a határozattervezetet, sőt megtoldották azzal, hogy a pénzből két körgyűrűt is ki kell alakítani azon utak mentén - így például a Gencs felét tartó út és a piac útjának (hivatalosan Ignisului) egyébként rendkívül forgalmas útkereszteződésében.

A hozzászólások, kérdések rendje következet. A Nemzeti Liberális Párt egyik tanácstagja amiatt aggódott, hogy a város jelenlegi vezetősége hatalmas adósságspirálba keveri Nagykárolyt. Kovács Jenő polgármester válaszában igyekezett megnyugtatni mondván, hogy nyilván nem boldog, amiért kölcsönhöz kell folyamodnia Károlynak, de az aszfaltozás költségeinek fedezéséhez pénzre van szükség. Aszfaltozni márpedig kell - állította az elöljáró arra alapozva, hogy a károlyiaknak, a testületet megválasztó polgároknak ez a legfőbb igénye. A PNL-s tanácstagok, elsősorban a párt városi szervezetének elnöke, Ilie Ciută továbbra is azt hangoztatták, hogy kedvezményesebb feltételekkel is lehetne kölcsönt felvenni. A műszaki igazgatóság vezetője, Bekő Tamás biztosította a jelenlévőket, hogy a lehető legjobb feltételeket szeretnének.

A mostani kölcsönnel sem adósodik el túlságosan a város - hangsúlyozta Kovács Jenő. A banki vagy egyéb tartozások mértéke ugyanis a törvények értelmében 30 százalék. Nagykárolynak jelenleg mindez 9 százaléknyit tesz ki, és a hitel felvétele esetében is mindösszesen 15 százalékra emelkedik ez a mutató.


Forgalomlassító körforgalom lesz a kereszteződésben
Forgalomlassító körforgalom lesz a kereszteződésben


Szó szót követett, s egyszer csak Ilie Ciută hazugsággal vádolta Kovács Jenőt, majd továbbra is emelt hangon folytatta mondanivalóját. Nem ismeri a valóságot - vetette fel ezzel kapcsolatban a városmenedzser, azaz Bekő Tamás.

A kedélyek némileg akkor csillapodtak, amikor Keizer Lajos alpolgármester azt javallta: annak függvényében döntsenek a kölcsönkérelem megkezdéséről, hogy az újraaszfaltozott utakat egyértelműen akarja a lakosság. Az RMDSZ-es elöljáró ezzel mintegy megregulázta a vélhetően pártérdekek mentén mindegyre hátráltatni akarókat. Mindenesetre a továbbiakban már csak afelől érdeklődtek az ellenzéki tanácstagok, hogy milyen stádiumban van az aszfaltozás. Amint beszámoltunk róla, a megvalósítást két szakaszban kell elvégeznie a közbeszerzési eljárást megnyert szilágyperecseni Drum Construct Kft.-nek.

Az első etapba foglalt munkálatokat idén végzik el, míg a második fázisba soroltakat jövőre. A cég egyelőre még nem fejezte be teljesen az első szakaszba foglaltakat sem. Eddig a Szatmárnémeti felől Nagyvárad felé tartó út egy részén (a vasúttól a városkijáratig), a Petőfi Sándor (az egykori Nagy) utcán, valamint a Gencsi úton (mai neve: Calea Armatei Române) sikerült új aszfaltréteget lefektetni. Előreláthatóan ezen a héten a Kaplonyi, a Május 1 és a Gheorghe Coposu utcákat vonják be új burkolattal. Míg a többi tervbe vett utca újraaszfaltozása jövőre marad.

A hosszas - többek által kampányszagúnak mondott - intermezzo után végre határozatot hoztak a tanácstagok. Egy tartózkodás, 4 ellene szóló szavazat és 12 támogató voks mellett elfogadták, hogy a munkálatok fedezésére Nagykároly város banki kölcsönt vesz fel.

A többi napirendi pontot már simán „vették". Így egyebek mellett döntés született arról, hogy a város különböző negyedei életszínvonalának emelése érdekében több zöldövezetet alakítanak ki, illetőleg a téli ünnepekkor már megszokott kivilágítás fedezésére 30 ezer lejt különítettek el. A részletekre még visszatérünk.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: