2012-10-20 10:32:29• hírek • MTI

Arany Hugó díjat nyert Bergendy filmje

A Chicagói Nemzetközi Filmfesztiválon a New Directors (Új rendezők) elnevezésű versenyprogram mezőnyében a zsűri Bergendy Péter A vizsga című filmjét ítélte a legjobbnak, a filmet Arany Hugó díjjal jutalmazták - tájékoztatta a Magyar Filmunió szombaton az MTI-t.

A szervezet közleménye szerint a Bergendy Péter rendezésében, Köbli Norbert forgatókönyvéből, Hámori Gabriella, Nagy Zsolt és Kulka János főszereplésével készült film péntek este nyerte el Észak-Amerika vezető játékfilmversenyének Arany Hugó díját.

Az amerikai és brit filmes szakemberek, filmkritikusok alkotta zsűri indoklásában kiemelte, hogy A vizsga "egy hidegháborús ügynökthriller fordulatos cselszövését az egyéni lojalitás és a rendőrállam ütközéséből fakadó lényegi kérdések felvetésével ötvözi". Bergendy Péter filmje "a teljes magabiztosságot sugározó" rendezés által tűnt ki a mezőnyből - idézte az indoklást a filmunió.

Az Egyesült Államok legrégebbi játékfilmversenyét idén 48. alkalommal rendezték meg, 50 országból több mint 150 film és sok filmcsillag érkezett Chicagóba. A Magyar Filmunió emlékeztetett, hogy A vizsga című magyar filmet a napokban New Yorkban is láthatta az amerikai közönség: a Gotham Screen Nemzetközi Filmfesztiválon Hámori Gabriella a legjobb női, Kulka János pedig a legjobb férfi alakításért járó díjat nyerte el.

Az Állítsátok meg Teréz anyut! című filmmel debütált Bergendy Péter második játékfilmje, A vizsga az Unio Film gyártásában készült 2011-ben, producere Bodzsár István, operatőre Tóth Zsolt. Bergendy alkotása 1957 karácsonyán játszódik, amikor az államvédelem tisztjeinek vizsgát kell tenniük, hogy bizonyítsák az új rezsimhez fűződő hűségüket. A rendező a történelmi hátteret megidézve feszült pszichológiai drámát, lendületes thrillert forgatott.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: